1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 8 °C
  4. |

Puskalövéssel búcsúztatták az évet és köszöntötték az újat

Az év utolsó vadászatát december 30-án tartotta az Alpári Tisza Vadásztársaság. Ezen a napon nyúlra, fácánra és dúvadra lehetett lőni.

 

A vadászaton harminc puskás ember, kilenc hajtó és tizenhárom kutya vett részt. Ez volt ebben a vadászati idényben az utolsó nyúlvadászat, ezért olyan terepet választott Kőrös Lajos vadászmester, ahol feltételezhetően lesznek majd nyulak. Közben természetesen fácánkakasra és dúvadakra is lehetett lőni. Az első hajtásban láttak is a vadászok egy rókát, de nem került puskavégre. Tíz órakor forró tea és meleg péksütemény várta a vadászat résztvevőit. Az utolsó hajtásban esett a legtöbb nyúl, és mivel már meg volt a kompetencia, így a vadászmester lefújta a további vadászatot. Az eredmény harminc nyúl, tizennyolc fácánkakas és két szajkó. Az értékeléskor megszólalt a vadászkürt is. Befejezésként minden vadász egy lövéssel búcsúztatta, illetve köszöntötte az óévet, illetve az újat.

Kőrös Lajos vadászmestert arra kértük, hogy értékelje az eddig idényüket. – Százötven őzet kértünk kilövésre, amit december 31-ig teljesítettünk is. Azt mondhatom, hogy nagyon jól fejlődik az állományunk. Sajnos ezt nyúlra nem nagyon lehet elmondani. Az elmúlt évhez képest is visszaesést tapasztalunk, pedig akkor sem volt jó. Nem jöttünk még rá, hogy mi lehet az oka. Nagy valószínűség szerint a növényvédőszerek hatása, de ezt nem tudjuk biztosan. Fácánkakasból neveltünk 1150 darabot, eddig 850 volt terítéken. Januárban négy, februárban pedig két hétvégén fogunk még vadászni rájuk. Azt gondolom, hogy a fácán szaporulatunk jó volt, lehet rá alapozni. A társaságunk háromezer forinttal támogatja azokat a kutyatartókat, akiknek a kutyája vadvizsgával rendelkezik. Hatványozottan nőtt az ölyvek, sasok száma, de ezeket a madarakat nem lehet lelőni. Decemberben kaptunk engedélyt a kormoránok gyérítésére, de azt hiszem, hogy ez késői intézkedés volt, mert nem volt semmilyen eredménye. Véleményem szerint legalább három hónappal korábban kellett volna a gyérítéshez hozzákezdeni. Kétezer hektár területünkön eddig 105 vaddisznót lőttünk ki. Ilyen nagy mennyiség még nem volt terítéken társaságunknál, ami azt jelenti, hogy nagyon elszaporodott ez az állat. Február 20-ra szerintem elérjük a százhúszat. Szeptemberben fogtunk egy orrvadászt. Azt gondoltuk, hogy ennek hatására csökkenni fog az orrvadászat, de még mindig vannak olyanok, akik így próbálnak vadat elejteni. Rajta vagyunk, hogy megfogjuk őket – mondta Kőrös Lajos.