3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2021.08.04. szerda, Domonkos
  2. |
  3. 27 °C
  4. |

Kosarat kaptak, de nem kosarazták ki őket

Kosarat és más egyéb, vesszőből készült használati eszközt kapott a kecskeméti Autizmus Centrum. A termékek egy részét a III. Országos Kosárkötő Versenyen állították ki.

Czinege István a tiszaalpári székhelyű Czinege Manufaktúra tulajdonosa ajándékokkal állított be csütörtökön délelőtt az autisták Szalag utcai oktatási intézményébe. Valamennyi használati tárgy vesszőből készült és egy részét a III. Országos Kosárkötő Verseny részt vevői ajánlották fel, más részét a cég alkalmazottai készítették.

- Nem ez az első alkalom, hogy vesszőből készült használati eszközöket ajándékozunk szervezeteknek, csoportoknak - mondta Czinege István. Az elmúlt évben a tiszaalpári óvodának ajánlottunk fel tárgyakat a kosárfonó kiállítás után. A mi ötletünk volt az, hogy ezúttal az autistákat ellátó intézménynek adjunk hasznos ajándékot. Úgy gondolom, hogy a természetes anyagból készült eszközök megmozgathatják a gyerekek fantáziáját. A sérült gyerekek így még közelebb kerülhetnek, a vesszőből készült tárgyakhoz. Ezért is gondoltuk azt, hogy a magunk módján így segítünk. Remélhetőleg jól tudják majd használni a gyerekek. Czinege István elmondta még, hogy nem egyszeri ajándékot hozott. Lehetőségeikhez mérten tovább akarják támogatni az intézményt, akár alapanyaggal, akár más termékekkel.

- Évről-évre nagyon sok gondot okoz nekünk az eszközök tárolása, mivel rengeteg apró eszköz található intézményünkben. Mostantól ezek a tárgyak egy konkrét tároló egységekbe kerülnek - mondta Szeleczki István intézményvezető. Értékesek a kosarak, de értékes az is, hogy az embereknek eszébe jut az, hogy az autistákat támogassa, ezért is fogadjuk nagy örömmel. Amennyiben további együttműködés körvonalazódik, az különösen értékes lesz. Arra a kérdésre, hogy van-e reális esély arra, hogy a gyerekek kosárkötést is tanuljanak Szeleczki István azt válaszolta, hogy ezt kosárkötő szakembereknek kell eldönteni. Minden szakma igényel ugyanis valamilyen alapkészséget. Ha felméri a fiataljaik körében azt, hogy kinél jöhet ez szóba, akkor nem tartja lehetetlennek. Czinege István hozzátette még, hogy ők a maguk részéről minden segítséget megadnak. Szeleczki István megmutatta az intézmény azon részét, ahol a fiatalok dolgoznak. Ajándékként egy a gyerekek által készített gyöngyfűzért és egy szőttes tarisznyát adott a Czinege Manufaktúra vezetőjének.

A Kecskeméti Autizmus Centrum 1991 óta látja el az autizmussal élő gyerekeket. Annak idején négy szakember négy gyermekkel kezdte ezt a munkát. Miután a teljes kecskeméti ellátó rendszer egyesült, 94 gyermek és fiatal ellátását végzik három telephelyen. Az óvodások két csoportban tanulnak, az alapfokú oktatási ellátási rendszerben kétszer négy csoport működik és van szakképző évfolyamuk is. A legfiatalabbak három évesek, a legidősebbek pedig húsz év fölött vannak.