back to top
2024. október 22., kedd

heti érdekes

Friss cikkek  

Civil szféra erősödése Lakiteleken

A Közélet Iskolája, Szikramag és a Gólya Szövetkezet tagtoborzásról és szövetkezetépítésről szóló képzést tartott, melyen tizenkettő Lakitelek és környéki egyesület és civil szervezet képviseltette magát.

A Közélet Iskolájának a célja, hogy mindenki számára elérhetővé tegyék az önszerveződéshez és mozgalomépítéshez szükséges tudást és képességeket. Kovács Máté a Szikramag főszerkesztője pályázott a Közélet Iskolája által létrehozott országjáró programba, ahol egy egésznapos képzés keretein belül tanulhattak a képzésen megjelentek. Egy tucat helyi közösség és egyesület képviseltette magát, ezáltal hasznosíthatják, kamatoztathatják a megszerzett tudásukat egy szervezet felépítésről, a tagtoborzásról és a szövetkezetépítésről. A képzésen előadott Szabó Márton a Közélet Iskolája részéről, míg Birtalan Gergő a Gólya Szövetkezet munkatársa.

A Szikramag-Lakitelek részéről Kovács Máté nyilatkozott a képzésről: „Nagy öröm volt számunkra, hogy minden résztvevő aktívan bevonódott a beszélgetésbe, közösen ötleteltünk a saját szervezeteink problémáiról és lehetséges jövőbeni együttműködésekről is. Az is felmerült, hogy alapítsunk közösen szövetséget, melyben még magasabb szinten dolgozhatnánk egy megtartó és a helyi fiatalokat helyben tartó, tiszta, élhető és fenntartható környezetet teremtő közös tér létrehozásáért, melyben bárki számára boldog érzés lenne dolgozni és élni a jövőben.” Máténak további kérdéseket tettünk fel.

– Hogyan értékeled az eseményt, elégedett vagy a végkifejlettel?

Nagyon örülök annak, hogy tizenkettő, ráadásul sok tekintetben különböző profilú és másban erős szervezet képviselői jöttek el. Sokat tanultunk egymástól is így. Inspiráló volt megélni az autonóm közösségek kapcsolódását, amit persze a képzés vezetőinek odafigyelése és a kapcsolódást segítő feladatai is támogatott.

– A jövőt nézve, milyen hatást vársz Lakitelekre a képzést követően?

Először a remény szót mondtam volna, de ezt kiegészíteném cselekvő reménnyé. Számos súlyos kihívás előtt állunk, egy polikrízist élünk át. Klímakatasztrófa, ökológiai összeomlás, társadalmi krízis, a modern világ testre, elmére és lélekre gyakorolt romboló hatásai. Van, aki azt mondja erre, ilyen a világ. Pedig ez nincs kőbe vésve. A kapitalizmus elhiteti, hogy ilyen az ember, önző és kapzsi, pedig belül érezzük, látjuk sok-sok történeten keresztül, hogy ez nem igaz. A képzés ebben adott újabb impulzust nekem, mert láttuk, hogy a demokratikus és igazságos, egymásra odafigyelő és érzékeny világ mindannyiunk számára fontos. Előbb el kell hinnünk, hogy mi alakítjuk a jövőt, aztán pedig el is kell kezdeni alakítani azt. Előbbi a „remény”, utóbbi pedig a „cselekvő” – ezért szeretnék dolgozni tovább a jövőben. Reményt adni egy jobb világra, és tenni is érte, összefogva a közösségeinkkel.

Kapcsolódó cikkek