back to top
2024. október 23., szerda

heti érdekes

Friss cikkek  

Te tudod, hogy mi az a túlfeszültség-levezető, és hogyan zajlik a bekötése?

Hogy miért lényeges a túlfeszültség-levezető és annak a bekötése? A válasz egyszerű: ez egy olyan összetevő, ami minden napelemes rendszerbe nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az eszközök ne károsodjanak a néha kialakuló túlfeszültség miatt. 

Túlfeszültség-levezetővel biztonságosabb

Ma már beszerezhetőek a LEDLámpaház.hu-nál is solar rendszerek, amelyekhez olyan korszerű AC/DC oldali túlfeszültség-védelmi eszközök (röviden SPD-k) léteznek, amelyek garantáltan megbízhatóan működnek.

A túlfeszültség-levezető bekötése azért kardinális kérdés, mert megvédi az energiatermelő berendezéseket a túlfeszültségtől! Olyan modern megoldások, amelyekkel hatékonyabbá lehet tenni az otthonod megvilágítását. Az innovatív LED-es technológiának és a napelemes rendszereknek annyi előnye van, hogy igazán kár lenne nem élni velük.

A napelemek ugyanis ideálisak annak eléréséhez, hogy a villanyszámládat lenullázd, ráadásul a környezetedet sem kell emiatt kizsákmányolni, mivel a nap sugarai ingyen energiát nyújtanak. 

A napelemek jelentősége

A legrégebben használt solar panel technológiának a kristályos napelem technológia felel meg, a hosszú évek tapasztalata alapján töretlen a belé fektetett bizalom. A panel nagy tisztaságú szilícium cellákból tevődik össze, amelyek egy üveglap és egy műanyag hátlap közé kerülnek. Léteznek polikristályos és monokristályos napelemek is. 

A napelemek beüzemeléséhez többféle kiegészítő szükséges, de nem kell aggódni – az egyszerűtől a bonyolultig mindent megtalálhatsz. Vannak kábelek, töltésvezérlők, akkumulátorok, de ezek mellett be tudod szerezni a napelemes túlfeszültség elleni védelemre szolgáló eszközöket is.

Miért van égető szükség a túlfeszültség-levezető bekötésére?

A fotovoltaikus berendezések a megújuló energia alapvető forrásai – ezek az egész világon közkedveltek, és számukat tekintve egyre elterjedtebbek. Egyedi jellegük okán azonban elég kiszolgáltatottak a villámcsapásnak, valamint a statikus kisülések miatti túlfeszültségeknek. 

A cél az, hogy ezeket az eszközöket minél hatékonyabban megóvd a közvetlen és közvetett villámcsapásokkal szemben. Nagyon kockázatos, ha a villamos rendszerbe belecsap a villám, ugyanis a következményei nagy anyagi kárt okozhatnak. Hatalmas összegre rúgnak a javítási költségek, sőt számtalan berendezés teljesen használhatatlanná is válhat.

Ezeknek az eseteknek a megakadályozására szükséges a túlfeszültség-levezető bekötését elvégezni, ez az ugyanis ami segít a teljes rendszert tönkretevő túlfeszültség feltartóztatásában. 

Az SPD-k célja tehát nem más, mint az, hogy korlátozzák az átmeneti túlfeszültségeket, és megakadályozzák a berendezések károsodását. Szerezd be te is minél hamarabb, óvd meg hatékonyan az elektromos berendezéseket!

(X)

Kapcsolódó cikkek