back to top
2025. június 20., péntek

heti érdekes

Friss cikkek  

Egy ételsor készült az Ízőrzők második napi forgatásán

Szerdán folytatódott az Ízőrzők forgatása Nyárlőrincen. Ezúttal Bali Gábor háza adott otthont a három étel elkészítéséhez. Azt is mondhatjuk, hogy egy ételsor készült, mert volt benne leves, másodikféle és sütemény is.

Már viszonylag korán reggel, hét órakor elkezdődött a főzés és nagyon össze kellett hangolni a három féle ételt készítését, ami nem volt más, mint krumpligölődin leves, májpörkölt savanyú hagymával, valamint hadidobos. A levest Szénási Józsefné, a másodikfélét ifj. Varga Imre, a süteményt pedig Csernák Jánosné készítette.

– Hatvan évvel ezelőtt, amikor férjhez mentem anyósomtól láttam ennek a levesnek az elkészítését, mesélte Pannika néni. –  Akkor nem csak nagy pénteken, de nagy szombaton sem ettünk húst, tartottuk a böjtöt. Sonkalében főztünk zöldségeket, majd pedig krumpligölődint tettünk bele ez volt az ebédünk, aminek akkor nagyon örültünk. A sonkát azonban csak szombaton este, mikor hazajöttünk a templomból akkor ehettük meg főt tojással. Ezt a levest már több éve nem főztem, de hatvan évvel ezelőtt sűrűn az asztalra került. Úgy készül, hogy a sonkát kicsit kiforralom, de utána a levet leöntőm róla, hogy ne legyen olyan füst ízű. Jó sokáig, három négy óráig kell főzni, hogy puha legyen. Gyökér, sárgarépa, zeller, hagyma és krumpli kerül a már kiszedett sonka levébe. Amikor megfőtt a zöldség, utána tesszük bele a gölődineket. Ez utóbbi pedig úgy készül, hogy a krumplit héjában meg kell főzni, majd mikor már kész van leszedni a háját és meg kell törni. Ekkor kerül bele a só, liszt és tojás, amit össze kell gyúrni. Hosszára kinyújtjuk, két centis darabokat vágunk le belőle, amiket kerekre összegörgetünk, és a levesben kifőzzük.

– A májpörkölt sertés farokból, színhúsból, nyúljából, és természetesen májból készül. A hozzávaló fűszerek pedig vöröshagyma, feketebors, őrölt pirospaprika, só. Az ecetes hagymába a hagymán és az eceten kívül só, kis cukor, babérlevél és köménymag kerül, mondta ifj. Varga Imre. – Először a húst visszasütöm zsírjára, utána rárakom a pirospaprikát, vöröshagymát, sót, borsot és átforgatom. Amikor a hús már majd nem készen van, akkor teszem bele a májat. Az ecetes hagymát külön főzöm meg. A tálalásnál gyakorlatilag az ecetes hagyma a köret.

A hadidobos sütemény elkészítését Csernák Jánosné vállalta. – Ezt a süteményt az anyósomtól tanultam a hetvenes évek végén. Minden ünnepi alkalmaknak elkerülhetetlen süteménye volt. A nevét nem igazán tudom, valószínű, hogy egy hatlapos krémesnek az egyik változata, és abból adódott. Miután anyósom elhunyt, a család külön kérése volt, hogy valaki vigye tovább az örökséget, így kezdtem el sütni. Egy tepsibe három szalagárés lap kerül. Ennek a süteménynek a különlegessége az, hogy a krém égetett cukorból készül. Erre nagyon oda kell figyelni ne, hogy odaégjen. A tésztát úgy készítem el, hogy a lisztet a zsiradékkal összekeverem, beleteszem a cukrot, szalagárét, tojást, tejet és összegyúrom, Három egyenlő nagyságú lapra kinyújtom, és addig pihentetem, míg a krémet elkészítem. A krémhez a cukrot jól lepirítom, pici vízzel felöntöm, mert a forró cukor a tejet összekapná. Közben kikeverem a lisztet a kakaó porral, vaníliás cukorral, tejjel és a kettőt összefőzöm. Miután kész, beleteszem a vajat és összekeverem. A három lap közé két töltelék kerül, tette hozzá Katika.

Az elkészült ételeket a stáb a keddi és szerdai napon főzőkkel, Pácsa József polgármesterrel, Szakácsné Marsa Edina jegyzővel, valamint a házigazda Bali Gáborral és feleségével együtt kóstolták meg.

Az Ízőrzők stábja ebben az évben tizenöt helyszínen forgat. Májusban kezdték, és szeptemberben fejezik be. A most Nyárlőrincen felvett anyag leghamarabb október közepén látható majd a Duna Televízió, vagy a Duna World adásában, de erről értesíteni fogják majd az önkormányzatot.

Kapcsolódó cikkek