1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Véget ért a Széna vagy Szalma fesztivál

Lakitelekiek bemutatkozásával kezdődött és azzal is fejeződött be a VI. Széna vagy Szalma Fesztivál, a Szikrai Holt-Tisza partján.

 

A három nap alatt sok látnivalóval lettek gazdagabbak azok, akik ellátogattak Tőserdőbe. Koncertek, játékok, előadások, bemutatók gyerekeknek és felnőtteknek tették színessé a rendezvényt. Mindezek mellé még minőségi magyar árukat is lehetett vásárolni hagyományőrzőktől, kézművesektől, őstermelőktől. – Az egész rendezvényt egy baráti társaság működteti, amihez hozzákapcsolódott évekkel ezelőtt a TÖLGY Alapítvány és Lakitelek önkormányzata, mint társszervező – mondta Harmatos Zoltán főszervező. Elsősorban önkéntes segítséggel tudtuk megvalósítani. Szerencsére voltak szponzoraink is, akik egyetértenek a rendezvény érték és ízlés világával. Összesen nyolcvannégy önkéntes segítette a munkánkat, mindenféle ellenszolgáltatás nélkül, pusztán azért, hogy sikeres legyen a három nap. Célközönségünk között minden korosztály megtalálható volt. Nappal a családoknak rendeztük a programjainkat, este főleg a zenei sokszínűségre koncentráltunk 18 órától egészen hajnali kettőig, természetesen szigorúan élő zenével. Olyan zenei kínálatot szerettünk volna nyújtani az érdeklődőknek, ami egyedülálló a régióban. Elsősorban a népzenei, világzenei vonal az, amit mi képviselünk. Megpróbáltuk az ebbe a kőrbe tartozó legjelentősebb és legprofibb magyar előadókat meghívni fesztiválunkra. Az idei volt az eddigi legsikeresebb, látogatószámban és pozitív visszajelzések szempontjából is. Ami nagyon fontos már évek óta a rendezvényünkön, hogy a büfé kivételével minden ingyenes. Szerencsére a kézműveseknek is nagy forgalmuk volt, ők is elégedettek voltak a rendezvénnyel.

Vasárnap is egész nap zajlottak az események és minden korosztály megtalálta a számára a megfelelő programot. Délelőtt főleg gyerekeknek nyújtottak választási lehetőséget. Lúdas Mátyás, az Ötpötty Kreatív Foglalkoztató és Játékszínhely szórakoztatta őket, és tájékozódási kerékpárversenyen is részt vehettek. Műanyag flakonokból tutajt is készíthettek. Délután a Kajárréci Vízirevű mutatta be: Hany Istók, a láp fia című darabját. A Bélaműhely különböző használaton kívüli tárgyakból készített hangkeltő eszközöket, amit ki is lehetett próbálni. A Melodisztik duó régi főleg francia slágereket adott elő. A helyi Kösöntyű néptánccsoport lépett ezt követően a színpadra, majd a lakiteleki színjátszók adták elő, Petőfi Sándor: A helység kalapácsa című darabot, nagy közönségsikerrel. A három napos programot több ezren tekintették meg. A szervezők megnyugodhatnak, jó szórakozást biztosítottak az érdeklődőknek.