1. 2024.05.07. kedd, Gizella
  2. |
  3. 21 °C
  4. |

Nyárlőrinci diákok a Szakma Sztár Fesztiválon

Nem mindennapi élményben volt részük a nyárlőrinci Buzás János Általános iskola hatodik és hetedik osztályos tanulóinak. Részt vehettek a Szakma Sztár Fesztiválon, amit Budapesten a Hungexpo területén rendeztek.

 

A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara már eddig is nagyon sok segítséget nyújtott a pályaválasztás előtt álló gyerekeknek a helyes útirány megtalálásában. Eljuthattak általuk a Mercedes Akadémiára, tartottak előadásokat az iskolarendszerről, a továbbtanulás lehetséges módjairól. Most pedig a nyárlőrinci 6-7. osztályos diákokat elvitték a Szakma Sztár Fesztiválra, melyet Budapesten, a Hungexpo területén rendezek meg.

Mi is az a Szakma Sztár? A hazai szakképzés legrangosabb országos rendezvénye. Az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyek és a Szakma Kiváló Tanulója Versenyek döntője. Mellette pedig bemutatók, programok várták az érdeklődőket.

Miért volt jó, hogy tanulók ott lehettek? Azért, mert korosztályuk legjobb „mestereit” láthatták munka közben. Belepillanthattak különböző szakmák munkafolyamataiba, sőt, ők maguk is kipróbálhattak egy-egy szakmai fogást. Kötetlenül beszélgethettek a versenyzőket kísérő szakoktatókkal, középiskolás diákokkal.

A rendezvényen képviseltette magát a Magyar Agrárkamara is. A hozzájuk tartozó diákok versenyzése nem most zajlott, de kiállítással, bemutatókkal megpróbálták ők is közelebb hozni a gyerekekhez a mezőgazdaság sokféle ágazatát.

És milyen élményekkel lettek a diákok gazdagabbak? Volt, aki újságot szerkesztett, saját magát téve a címlapra. Kvízeket oldottak meg, melyekért tárgyjutalom járt. Simogathattak kiscsikót, magyar merinó juhot, vörös mangalicát, magyar óriásnyulat, de még görényt is! Rengeteg kóstoló várt mindenkit: helyben töltött és sütött kolbász, friss kelt tészták, sütemények. A Mercedes bemutatójánál telefontartót készítettek fémből. Beültek traktorba, elektromos autóba. Volt fűszerkóstoló, óriás puzzle kirakása, szögbeverőverseny. Újraéleszthettek egy speciális bábot, élethűen felfestett sebet kezelhettek. Fotózkodtak életnagyságú reklámfigurákkal, cserépbe szőlőt és bazsalikomot ültettek. Felsorolni sem lehet, mennyi élményben volt részük.

A rendezvény elérte célját, mert a gyerekek élményekkel, tapasztalatokkal fűszerezve ismerhettek meg több szakmát, így könnyebben tudnak irányt választani, amikor eljön majd az ideje.