3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.10.31. szombat, Farkas
  2. |
  3. 13 °C
  4. |

Halál a pszichiátriai osztályon

Bár az idős nő eredetileg agyvérzés gyanújával került a Bács-Kiskun megyei kórházba, később – gyanús körülmények között – áttették a pszichiátriára, ahol állapota drámai romlásnak indult.

Hiába próbálták a hozzátartozók megtudni, hogy mi történik a lekötözött és kábultra gyógyszerezett asszonnyal, az nemsokára életét vesztette. Fia feljelentést tett, az elhalálozás mellett most pénzügyi visszaélés gyanújával is nyomoz a rendőrség.

Az idős L. S.-nét 2011 egyik reggelén, miután családtagjai otthon a földön fekve találtak rá, mentővel szállították a kórház krónikus osztályára. Ott állapota javulni kezdett, minden jel arra mutatott, hogy hamarosan hazatérhet a családjához. Nemsokára azonban váratlanul áthelyezték a pszichiátriai osztályra, ahol önkéntes felvételi kérelmet írattak alá vele – annak ellenére, hogy a kórház pszichiátere néhány héttel korábban úgy nyilatkozott: az idős hölgy, hanyatló szellemi állapota miatt, jogi nyilatkozat tételére nem képes. Az „önkéntes felvételi kérelemmel” azonban elkerülhető volt a pszichiátriai kényszerkezelés esetén kötelező bírói szemle. A pszichiátriai osztály nemcsak a bíróságot nem tájékoztatta arról, hogy a nőt felvették a pszichiátriára, hanem a hozzátartozókat sem, így a fiát sem, aki az édesanyja ideiglenes gondnoka volt.

A pszichiátrián „lekötözve – beinjekciózva, gyógyszerelve – totálisan leépítették édesanyámat.” – írta a fia. – „Ismert osztály a hírhedtségéről, orvosairól. Aki odakerül idősebb, az általában nem jön haza többet. Itt ezen az osztályon már nem tudtunk beszélni-kommunikálni soha többet.”

Az orvosi dokumentáció szerint hol lázas volt, hol hőemelkedése volt, a vérnyomása alacsony volt, de szakorvos nem látta. Végül a felfekvése miatt a sebészetre vitték, ahol a sebész tenyérnyi, súlyosan elfertőződött sebet talált. Fia így írt: „...kibontottuk és megnéztük a derekát. Hölgy rokonom, ismerősöm és én is kis híján rosszul lettünk. A csontig el volt már feketedve...” Műtéti beavatkozásra volt szükség, az elfertőződött részt ki kellett vágni.

Végül áthelyezték a pszichiátriai osztály akut részlegére lázasan, elesett állapotban, ahol három nap múlva váratlanul meghalt. Erről a 3 napról a kórházban nem található semmiféle orvosi feljegyzés az idős nő állapotáról, sőt kórházi zárójelentést sem voltak hajlandóak kiadni a hozzátartozóknak.

Fia, L. László segítséget keresve talált rá az Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítványra, amely a pszichiátriákon történő emberi jogi sérelmek feltárásával és kivizsgálásával foglalkozik. A férfi az alapítvány segítségével feljelentést tett, a nyomozás jelenleg is folyik.

A nyomozás során az ügy egy újabb furcsa vonatkozása is napvilágra került. A férfi szerint a főorvos „bekérte édesanyám nyugdíjas szelvényét, amin a nyugdíj összege volt. … Akkor 82 ezer Ft volt. Ő pofátlanul azt mondta az irodájában nekünk, hogy ebből őneki 50 ezer Ft kell. Két hónapig odaadtam neki, kértem tőle elismervényt, hogy mire kéri el tőlünk, de semmit nem adott. Azt mondta, örüljünk, hogy itt van a családtagunk.” A rendőrség ezért a nyomozás során felmerült más bűncselekmények gyanúja miatt ezt a szálat most külön eljárásban vizsgálja.

Az elhunyt hölgy fia a nyilvánosságon keresztül azt kéri: aki tud hasonló esetről, akár Bács-Kiskun, akár más megyéből, jelentkezzen, hogy segítse a nyomozó hatóság munkáját, illetve azért is, hogy az ilyen arcpirító ügyek ne maradjanak felderítetlenül. Aki tud ilyen vagy hasonló ügyről, jelentkezzen az ügyet felkaroló emberi jogi szervezetnél.

Állampolgári Bizottság az Emberi Jogokért Alapítvány

Tel.: 06 (1) 342-6355

Mobil: 06 (70) 330-5384

E-mail: pr@cchr.hu

Web: www.emberijogok.hu