1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Emlékezés és ösztöndíj átadás

A hagyományokhoz híven ezúttal is október 22-én kora este emlékeztek meg Lakiteleken a Templom téri kopjafánál az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Az ünnepég alkalmával adták át a Kátay Zoltán ösztöndíjat.

 

A rossz idő ellenére is sokan mentek el a Templom téri kopjafához, hogy emlékezzenek az 58 évvel ezelőtti eseményekre. Köszöntőt mondott Zobokiné Kiss Anita polgármester, majd pedig az általános iskolások műsorát tekinthették meg a jelenlévők. Ünnepi beszédet mondott dr. M. Kiss Sándor a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum (RETÖRKI) főigazgató helyettese.

Minden évben ilyenkor adja át Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke a Kátay-ösztöndíjat, olyan fiatal történésznek, aki munkájával már elismerést szerzett. Ezúttal M. Kiss Sándor javaslatára Riba András, a (RETÖRKI) tudományos segédmunkatársa vehette át Lezsák Sándortól az elismerést, amivel kétszázötvenezer forint értékű pénzjutalom is járt. Kátay Zoltán 2001-ben halt meg. Végrendeletében úgy rendelkezett, hogy vagyonát a Lakitelek Népfőiskolára hagyja. Azóta minden évben október 22-én adják át a tanulmányi ösztöndíjat.

Ezt követően az emlékezés koszorúit helyeztek el a kopjafánál, majd pedig a katolikus templomban szentmise keretében imádkoztak az elhunyt hősök lelki üdvéért.