1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Felavatták Berecz Skolasztika bronzból készült mellszobrát

Közel száz zarándok érkezett szombaton a tiszaalpári zárdatemplomhoz, hogy megemlékezzenek Berecz Skolasztikáról. Ezen a napon avatták fel a bencés apáca, hitoktató mellszobrát.

 

Sokan gyülekeztek a Szent Benedek Leányai Társasága zárdatemplomnál, hogy részesei legyenek Berecz Erzsébet Skolasztika mellszobrának avatásán. Amikor megérkeztek a zarándokok Kiskunfélegyházáról, Lezsák Sándor az országgyűlés alelnöke a Berecz Skolasztika Alapítvány kuratóriumának tagja és Dr. Korzenszky Richárd bencés szerzetes aranymisés tihanyi perjel atya, a Berecz Skolasztika Alapítvány alapítója leleplezték Lantos Györgyi és Máté István alkotását, az apáca és hitoktató mellszobrát. – Berecz Skolasztika áldozatkész szolgálata a templom és az iskola világában jelenléte, áldása, tanítása e jeles napon a bencés nővérek regula szerinti törekvései, alapítványunk szerény céljait szentesíti – fogalmazott Lezsák Sándor. Hitbéli erőforrás ez a hely, amit most a Kiskunfélegyházáról gyalogosan érkező zarándok testvérek is erősítenek. Az Istentől küldött kisasszony, Berecz Erzsike hozott nekünk hervadhatatlan liliomkoronát. Hozta cselekvése mozgósító hitét Pannóniából Hunniába, a Dunántúlról az Alföldre, ide a Tisza mellé. Nyugodt életerő előtt állt szerető családjában, mégis elindult a messziről jött hívásnak eleget téve, hogy hitoktató legyen az Alföldön. Megérkezése után a rendíthetetlen elhívatottság lendületével, akaraterővel, hihetetlen szervező készégével, kapcsolatteremtő képességével százakat, ezreket mozgósított Berecz Skolasztika. Missziós iskolákat szervezett, tanított, betegeket látogatott. Öt évig szervezte a tanyasi szeretetszolgálatot. Berecz Erzsébet Skolasztika szavai valóra váltak. A Pannonhalma ősi köveiben élő lelkek csodás erejével az Alföld futóhomokjában megkövesedő keresztény hitet teremtett. Ez a hit erősíti, mozgósítja Szent Benedek mai leányait. Skolasztika bronz arca előtt arra kérem őket, hogy fogjanak össze, erősítsék mindazokat, akik a mai tanyavilág, a falu a magyar vidék szolgálatát végzik tisztességgel, becsülettel, nem kicsi áldozatkészséggel.

A szoboravatás után galambokat röptettek a magasba, majd a zarándokokat Barna Sándor, helyi vállalkozó felajánlásaként vendégül látták ebéddel. Ezt követően Dr. Korzenszky Richárd tartott szentmisét a templomban.