1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

A dzsessz világát ismertették meg a közönséggel

Öt fellépőt láthattak azok az érdeklődők, akik különös figyelmet fordítanak a dzsessz felé. A tiszakécskei második dzsessz találkozón kitűnő zenészek léptek színpadra.

 

Második alkalommal szerveztek dzsessztalálkozót a Tisza-parti kisvárosban. Az ötletgazda dr. Kispál Gyula maga is zenész, a Rambler együttes gitárosa. Bár a találkozó ingyenes volt, de támogatójegy vásárlással az érdeklődők hozzájárulhattak az est sikeréhez. Elsőként a törökszentmiklósi Bakondi András lépett fel, aki akusztikus gitárjátékával kápráztatta el a nézőket. Három éve szólóban játszik könnyűzenei és dzsessz számokat saját feldolgozásban, de szívesen fellép más zenészekkel is, ha meghívják különböző rendezvényekre. Aki még nem hallotta a mezőtúri Major Balázs dob játékát, annak fantasztikus élményben volt része. A zenész unikális, ütős show-ja a modern zene hagyományoktól elrugaszkodó válfaját képviseli, A művész a 80-as évek közepén önálló dobkoncerteket adott, ahol a dobot a ritmus mellett a legősibb formájában üzenettovábbításra, gondolatok közvetítésére használja. 1996-ban jelent meg első önálló albuma Határok közötti végtelen címmel, mely tiszta akusztikus dobzene. A Milagro együttest Carlos Santana szeretete hozta össze. Ők Magyarország egyetlen Santana Tribute Band zenekara. Az együttes tagjai Tiszakécskén, Lakiteleken és Kecskeméten élnek. A formáció öt éve van együtt. Saját bevallásuk szerint nem csupán eljátsszák Santana dalait, hanem megpróbálnak egy Santana koncertet varázsolni a színpadra, szabadságot, vidámságot, napfényt adva a közönségnek. A mostani fellépésük alkalmával új és régebbi Santana dalokat játszottak. A nemzetközi hírű, de itthon kevéssé ismert Szabó Gábor dzsesszgitáros életművét igyekszik megismertetni a közönséggel a Rambler együttes dr. Kispál Gyula vezetésével, akik valamennyien tiszakécskeiek. A két gitár és a dob alapfelállás mellett gyakoriak a vendégművészek, mint például vibrafon ill. percussion szólam vagy a helyi zeneiskola fúvós kisegyüttese, így téve teljessé a Szabó Gábor az 1960–70-es években úttörőként kialakított, korai világzenére jellemző hangzást. Ezúttal is több vendégművész „segített” a koncert még teljesebb megvalósításában.

A nemzetközi vonalat a rendezvényen a szegedi Storyville Jazz Band képviselte, akik fennállásuk tíz éve alatt számos országban jártak már. Nem csak a dzsessz, de ragtime és a dixieland is közel áll hozzájuk. Műsorukat a műfaj tradicionális és revival slágereiből állították össze.