1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Zsilip helyett csillapító medencék

Elbontották annak a zsilipnek a megmaradt részét, amit néhány évvel ezelőtt az árvíz megrongált a Tisza jobb oldalán, Tiszauggal szemben, a Lakitelekhez tartozó területen. Akkor olyan ereje volt a víznek, hogy használhatatlanná tette a műtárgyat.

 

Új megoldás készül, arra, hogy a Szikrai Holt-Tisza vize egy esetleges árvíz után ne tudjon a folyóba visszafolyni. A 2013-as műtárgy pusztító árvíz után ugyanis három gáttal próbálták megakadályozni azt, hogy a Holt-Tisza vize a mederben maradjon, és nem menjen vissza a folyóba. A gátak azonban csak ideiglenes megoldást jelentettek. Szerencsére, azóta nem volt árvíz. Az elmúlt hetekben szakemberek dolgoznak azon, hogy a műtárgy helyén, egy másfajta módszerrel akadályozzák meg azt, hogy azon a szakaszon a folyó, árvíz esetén ne okozzon nagy kárt. – Vízügyi megrendelésre végezzük a munkát – mondta Buzi Imre a kivitelező cég művezetője. Két darab csillapítómedencét készítettünk, ami között egy út vezet majd, hogy a mezőgazdasági területre el tudjanak jutni a tulajdonosok. Az összekötő út betonburkolatot fog kapni. A csillapítómedencék geotextília alapot kapnak, majd 27 centiméter vastag kőalátéttel rakjuk ki, amit alul és felül és drótháló fed. A felső háló garantálja azt, hogy a víz ne tudja kimosni a köveket. A drótháló 100X100 centiméteres kazettákra van felbontva, éppen ezért a nyomásnak ellen tud állni. Mind a két csillapító medencét ezzel fogják ellátni. A kőburkolat előnye, a beton burkolattal szemben az, hogy a víz szabadon át tud rajta áramolni. A geotextília pedig megakadályozza a szemcsevándorlást. A köveket géppel rakjuk be, mert akár egy évig is eltartana, ha kézzel végeznénk ezt a munkafolyamatot. A berakás után azonban kézzel kell összeilleszteni, kiegyenlíteni a köveket, hogy mindegyik a megfelelő helyre kerüljön és stabil legyen. A burkolat szélét mélyebben illesztjük bele a talajba. A 200X100-as szelvényű ketreceket is megtöltjük kővel, lefedjük a tetejét és összetűzzük. Számításaink szerint, az időjárástól függően, másfél két hónap alatt fogunk végezni a munkával.

Amint arról korábban beszámoltunk a 2013-as tavaszi árvíz nagy kárt okozott abban a zsilipben, ami még nem volt teljesen kész. A visszavonuló víz teljesen széttörte, így alkalmatlanná vált arra, hogy a funkcióját betöltse. A Szikrai Holt-Tiszából kifolyó vizet csak nagy nehézségek árán, több hetes kemény védekezéssel tudták megfékezni a szakemberek. Az új műszaki felújítással remélhetőleg szabályozható, üzembiztos rendszer alakul ki, ugyanazon a helyen.