1. 2024.04.20. szombat, Konrád, Tivadar
  2. |
  3. 12 °C
  4. |

Sikeresen pályáztak az önkéntes mentőszervezetek

A Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szervezésében ünnepélyes keretek között vették át a megyei önkéntes mentőszervezetek az országos pályázaton elnyert technikai eszközöket a Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapján.

Természeti Katasztrófák Csökkentésének Világnapját az ENSZ 1987-ben azért hozta létre, hogy az emberek minden évben megemlékezzenek a természeti katasztrófákról, azok áldozatairól. Emellett cél volt az is, hogy mindezzel felhívják a figyelmet a katasztrófák okaira, arra, hogy a legtöbb katasztrófa emberi behatás közvetett vagy közvetlen következménye, nagy részük elkerülhető, de legalábbis előre jelezhető. Magyarországon a világnapot 1999 óta tartják számon. Minden év október második szerdáján emlékezünk meg a természeti katasztrófák áldozatairól.

Az önkéntes mentőszervezetek a katasztrófák elleni védekezés rendszerében tökéletesen kiegészítik a hivatásos állomány feladatellátását, szükség esetén képesek gyorsan és hatékonyan önállóan is beavatkozni. A megye településeinek veszélyeztetettségét figyelembe véve a mentőcsoportok tevékenysége sokrétű, a mentés és a katasztrófa-elhárítás minden alapvető területére kiterjed. A mentőszervezeteknek feladataik elvégéséhez szükségük van egyéni felszerelésre és technikai eszközökre, védőeszközökre, üzemanyagra. A tagok korábban megszerzett elméleti és gyakorlati tudását folyamatos gyakorlatokkal és képzésekkel tartják szinten és fejlesztik. Az önkéntes mentőszervezetek 2015. évi támogatására kiírt pályázat célja volt, hogy a feladataikhoz kapcsolódó működési, fejlesztési költségek biztosításával szélesítse a minősített önkéntes mentőszervezetek társadalmi szerepvállalását, és a szervezetek minél gyakrabban legyenek alkalmazhatóak káresemények felszámolásánál.

Bács-Kiskun megyéből az összes pályázó sikeresen szerepelt. A pályázati összegből szivattyúkat, áramfejlesztőket, lámpákat, tömlőket, utánfutót, láncfűrészt, védőeszközöket, védőruhákat szereztek be ötmillió forintot meghaladó összegben. A mentőszervezetek tagjainak képzését is a megnyert összegből finanszírozzák. A pályázaton nyert eszközök és képzések nagymértékben segítik az önkéntesek beavatkozásának hatékonyságát, biztonságosságát és szakszerűségét. A beszerzett felszerelések az érintett járások településein élők védelmét szolgálják. A pályázati nyertesek között volt többek között a Petőfi Mentőcsoport, és a Lakitelek Önkéntes Tűzoltó Egyesület is.