1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Hogyan válasszon nyomtatópapírt?

Mivel egy irodában mindig van valami, amit ki kell nyomtatni, vagy valamit fel kell jegyzetelni, így a papír egy alapvető fontosságú irodaszernek számít.

 

Nem mindegy azonban, hogy milyet választ belőle. Ha egy olyan papírra nyomtat, ami elsőként kerül a keze ügyébe a bevásárlóközpontban, akkor nagy az esélye, hogy beragad a nyomtatóba, a nyomtatási minőségre és a költségekre, illetve a nyomtató teljes élettartamára való kihatását pedig már nem is említjük.

Ezért is gondoltunk arra, hogy a mai cikkünkben leírtakkal segítünk kicsit, és adunk némi támpontot a választáshoz.

Vágjunk is bele!

Ahhoz, hogy a megfelelő nyomtatópapír kerüljön kiválasztásra az Online Papírbolt kínálatából, elsőként a nyomtató típusát kell figyelembe vennie. Amennyiben az irodában lézernyomtató van, annak simább papírfelületre van szüksége a minőségi nyomtatáshoz, míg a tintasugaras modellek durvább textúrájú papírokat igényelnek.

Emellett fontos még a papír grammsúlya is, amely az 1 m2 felületű papír súlyát fejezi ki. A leggyakrabban használt irodai papír 70-80 g/m2 súllyal rendelkezik, és leginkább a klasszikus, egyoldalas fekete-fehér nyomtatáshoz alkalmas.

A 90 g/m2 súlyú papír már lehetővé teszi a kétoldalas nyomtatást, és a színes prezentációk, grafikonok, táblázatok, illetve kézikönyvek is igazán magas minőségben kinyomtathatók rájuk. De a színes nyomtatásra leginkább a 90-120 g/m2 súllyal rendelkező papír hivatott.

A papír fényereje

Egy másik fontos szempont a választásnál a papírnak a fényereje, ami a gyártás során alkalmazott optikai fehérítő mennyiségétől és típusától függ. A legnagyobb fehérséggel bíró papír remekül kiemeli a színeket, egy hosszú fekete-fehér szöveg elolvasása rajta viszont túl fárasztó lenne a szem számára.

Ezért az ilyen dokumentumokhoz érdemes inkább egy 113-as fehérségi értékkel (az ISO szabványok szerint mért fehérség) bíró papírt választani.

A papír minősége

Az irodai papír minőségét hagytuk az útmutatónk végére, amelyet általában jelölnek. A legolcsóbb és leggyakrabban használt alternatíva a C jelölésű, amely kis kapacitású, egyoldalas nyomtatásra alkalmas.

A B jelölésű alternatíva már egy fokkal többet kínál a hagyományosnál. Egyaránt ideális a színes és fekete-fehér adatok kétoldalas nyomtatásához, nem mellesleg a nagy kapacitású nyomtatásnál is remekül érvényesül. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ezzel a papírtípussal megelőzhető a nyomtató idő előtti kopása, legyen az akár tintasugaras vagy lézeres.

Az egyetlen hátulütőjeként talán azt tudnánk megnevezni, hogy ez a papír nem megfelelő gyors nyomtatáshoz.

Az A jelölés a legmagasabb minőségre vonatkozik, ami azt jelenti, hogy megfelelő a grammsúlya, illetve egyenletesen simított a felülete, így biztosan nem fog beakadni a nyomtatóba, és a tinta sem folyik szét rajta.