3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.09.28. hétfő, Vencel
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Konferencia szőlészeknek, borászoknak a Lakitelek Népfőiskolán

A Duna Borrégió szőlészeinek, borászainak, hegybíróinak és hegyközségi vezetőinek tartottak szőlészeti borászati, marketing konferenciát a Lakitelek Népfőiskolán, amit kiegészítettek informatikai tájékoztatással is.

 

Neves szakembereket hívtak az előadások tartására . Az öt napos rendezvényen a szakma azon kérdéseit boncolgatták, amelyek a mostani időszakban a legfontosabbak, annak érdekében, hogy a jövedelmezőség, a versenyképesség és a minőség maximálisan érvényesülni tudjon a termékeikben. A szőlőtermesztésben szót kapott az integrált, környezettudatos termesztés, a borászatban a legkorszerűbb, legmodernebb eljárások, de közösségi marketingről és a kommunikációról is beszélgettek. – A programokat kiegészítettük gyakorlati résszel is – mondta Keresztes József a Kunsági Borvidék Hegyközsége titkára. A kunszállási Polyák borászatnál szőlészeti bemutatót tartunk, melynek keretében metszési művelésmódi dolgokat tárgyalunk, illetve a szőlő kondíciójával kapcsolatos témákat beszéljük meg. Az már hagyomány, hogy az ilyenkor megtartott konferencián a Duna Borrégióban termett újborokat, fehér, rozé és vörös borokat is megkóstoljuk, bíráljuk. A 2013-ban az Év Bortermelője címet elnyert Gálné Dignisz Éva, a Kunsági Borvidék egyik legtehetségesebb borásza is bemutatót tartott boraikból. Elkísérte férje és fiai is, akik szintén szőlész-borász szakemberek.

Az Év Bortermelőjét Dr. Hajdú Edit kutató, szőlőnemesítő mutatta be. Elmondta, hogy a Gál család 76 hektáron termel szőlőt Szigetcsépen. Gálné Dignisz Évát ötödik alkalommal jelölték az elismerésre. Eddig még egyetlen borász sem kapta meg elsőre. Ő a huszonharmadik díjazott és az első nő. Számtalan versenyen szerepeltek már kitűnően boraikkal. A cannes-i világversenyen több alkalommal nyertek már aranyérmet rozé borukkal. Dr. Hajdú Edit szerint Dignisz Éva példája is mutatja, hogy az Alföldön is lehet jó bort készíteni. Hozzátette még, hogy a tudás maga a kultúra. Ha van tudás, akkor a magyar szőlészetet és borászatot előre lehet vinni. A Gál család elhivatott a szakma iránt ezért nem csak az anyagi, de a szellemi tőkéjüket is kamatoztatni tudják.

Hatalmas szakmai elismerés az Év Bortermelőjének lenni, amit életmű díjnak mondanak és ezt így is élem meg. Családi díjnak érzem, mert ez nem csak az én érdemem. A férjemmel és a gyerekeimmel együtt dolgozunk, hogy minél jobb borokat tudjunk készíteni. Büszke vagyok arra, hogy első nőként én kaphattam meg. Remélem, hogy több női borásznak is kaput fogunk ezzel nyitni. Húsz évvel ezelőtt kezdtünk szőlőt termelni és tíz éve készítjük családi pincészetükben a borokat. A kollégáknak kilenc mintát hoztunk a bemutatónkra, amiben fehér, rozé és vörös bort is kóstolhattak – mondta Gálné Dignisz Éva.