3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2020.10.20. kedd, Vendel
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Az ökológiai gazdálkodásról tárgyaltak Lakiteleken

Milyen az ökológiai gazdálkodás helyzete és jövője a Homokhátságon? Erről tartottak előadást a Lakitelek Népfőiskolán. Az érdeklődő szakembereken kívül tanyagondnokok is figyelemmel kísérték az előadásokat.

 

Azzal a céllal hívták szakmai rendezvényre a tanyán gazdálkodókat, az ökológiai gazdálkodásban résztvevőket, hogy tájékoztatást kapjanak az ágazat aktuális kérdéseiről. A jelenlévőket Lezsák Sándor köszöntötte, aki elmondta, hogy a népfőiskola tevékenyen akar bekapcsolódni a tanyasi programba, mert az élelmiszereket tanyán élőktől akarják megvásárolni. A népfőiskola bővítésével ugyanis naponta több mint ötszáz embernek szeretnének étkezést biztosítani.

Dr. Viski József a Vidékfejlesztési Minisztérium főosztályvezetője arról a Nemzeti Akciótervről beszélt, amit az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért kívánnak tenni. Az első cselekvési programban szeretnék az ökológiai gazdálkodással kapcsolatos szabályozást és eljárást felülvizsgálni. A második programban a piaci igényekhez alkalmazkodó termelés, feldolgozás és értékesítés szerepelne. Fejleszteni akarják az ökológiai tevékenységgel kapcsolatos képzéseket, szaktanácsadásokat. A program részeként az adatgyűjtést, az adatkezelést és a tájékoztatási rendszert szeretnék tovább fejleszteni. Célként szerepel az is, hogy a fogyasztókkal megismertessék az ökológiai termékeket, hogy minél népszerűbbek legyen a használók körében. A fogyasztói tudatosságot és bizalmat is szeretnék növelni. Nem utolsó sorban a hatodik cselevési programban azt próbálják részletezni, hogyan lehetne az ágazatot, az ágazatok közötti együttműködést és az élelmiszerláncot fejleszteni. Az ökológiai gazdálkodás azért fontos, mert jó minőségű, egészséges, biztonságos, minden féle kemikáliáktól mentes élelmiszereket lehet előállítani- hangsúlyozta a főosztályvezető. Ezáltal munkahelyeket is lehet teremteni, mert az ökológiai gazdálkodás nagyon munkaigényes. Az őshonos állatfajtákat is meglehet őrizni. A környezetterhelést lehetne csökkenteni, és vissza lehetne szerezni a hazai piacot az élelmiszer területén. Az alapoktatásban az ökológiai gazdálkodást tanítani fogják, hogy mindenki számára elérhető legyen. Viski József beszámolt a Tanyafejlesztési Program elmúlt háromévi eredményéről is. A fórumon szó volt még az ökológiai gazdálkodás támogatási rendszeréről, az ökológiai mezőgazdaság hazai kutatásáról, fejlesztéséről, valamint a homoktalajok javításáról.