1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A sortüzek áldozataira emlékeztek

Több százan vettek részt az ünnepségen, melyet Tiszakécskén a Szent Imre téren tartottak. 59 évvel ezelőtt ezen a napon, ártatlan emberekre lőttek vadászgépek.

 

A sortüzek legaljasabb támadása volt, ami 1956. október 27-én történt Kécskén, mert nem fegyveres összetűzés volt, hanem védtelen, ártatlan embereket a magasból vadászgépekről lőttek agyon. Nevezzük meg kik voltak a gyilkosok. A Kecskemétről indított MIG 17-es sugármeghajtású vadászgépet Takács János hadnagy vezette. A tűzparancsot Gyurkó Lajos vezérőrnagy adta ki. A bűnösöket mindig néven kell nevezni, Bűncselekmény büntetés nélkül nem maradhat. Ez egy jogrend alapszabálya. Ezzel azonban még adósai vagyunk az áldozatoknak és hozzátartozóiknak. Vannak, akik azt mondják, hogy közel hatvan év után nem kell bolygatni a múltat. Meggyőződésem, hogy a sortüzek elrendelőinek, végrehajtóinak, kitervelőinek nincs bocsánat – mondta megemlékező beszédében Zombor Gábor. Az országgyűlési képviselő egy szemtanú visszaemlékezéseit is felidézte. Azokat a perceket, órákat, ami 59 évvel ezelőtt történt, a mai Szent Imre téren.

Tizenheten vesztették életüket, száztízen pedig megsebesültek. A műsorban közreműködő Móricz Zsigmond Általános Iskola és Gimnázium diákjai valamennyi elesett nevét megemlítették, és egy szál virágot helyeztek el az emlékmű lábánál. Az emlékezés végén a pártok, intézmények, civil szervezetek, magán személyek is elhelyezték koszorúikat, virágaikat.