1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Kukoricafosztás mellett tekerőztek

Minden évben méltó módon emlékeznek meg a nagy elődről, Bársony Mihályról, Tiszaalpáron. Ezúttal már tizennegyedik alkalommal rendezték meg a Bársony Mihály Tekerőlantos Találkozót.

 

Szeptember utolsó hétvégéje mindig a tekerőlantról szól a településen. Az eseményre az ország minden részéről érkeznek zenészek. Ezúttal is három napos volt a rendezvény, melynek első napján, pénteken délután szobor flashmobot tartottak Bársony Mihály szobránál. Ezt követően pedig Symphónia Ungarorum ünnepi koncert volt a zárdatemplomban. Szombaton, a hagyományokhoz híven, a Tündérrózsa Napközi Otthonos Óvoda udvara adott helyet az eseményeknek. Természetesen ott is a tekerőlant játszotta a főszerepet. A színpadon egymást követték az események. Nem csak felnőttek, de óvodások és iskolások is szerepeltek. A nap egyik legfontosabb programja a tekerőlantos kukoricafosztás. Ezúttal tizennégyen tekerőztek, akik között voltak gyerekek, és komoly zenészek is. Nem csak zene szólt, hanem a helyi Bársony Mihály Népdalkör közreműködésével énekelték is a dalokat. Akiknek kedve tartotta, csatlakozhatott hozzájuk. Eközben a gyerekek ülve, térdelve és guggolva próbálták megszabadítani a kukoricát a csuhétól.

Az óvoda udvarán kínáltak rétest, kenyérlángost, grillázs készítményeket és több fajta pörköltet, de még pávatollat is. Természetesen a gyerekekre is gondoltak, akik különböző kézműves foglalkozásokon vehettek részt, és több fajta játékba is bekapcsolódhattak. A nap másik nagy eseménye a padkaporos bál volt, ahol természetesen a tekerőlantos muzsika szólt. Vasárnap délelőtt először a Jó Tanács Anyja, majd pedig a Szent István katolikus templomban tartottak tekerős szentmisét. A két mise között pedig megkoszorúzták Bársony Mihály sírját.