1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

Ihatatlan és büdös a csapvíz

Nem csak a polgármester, de a felszólalók is kifogásolták a vezetékes víz minőségét Nyárlőrincen, a közmeghallgatáson.

 
 

Pénzváltó István polgármester először arról számolt be, hogy pozitívan fogják zárni az évet, majd az önkormányzat kötelező feladatairól beszélt. A közmunka programmal kapcsolatban megjegyezte, ha nem lennének közmunkások a településen, akkor lehet, hogy megállna az élet és nem tudnának bizonyos feladatokat ellátni. Általában harminc-negyven embert érint, a közmunka program, mert több helyen, iskolában, óvodában, polgármesteri hivatalban, közterületeken is tevékenykednek. Ha ők nem lennének, akkor súlyos pénzeket kellene kifizetnie az önkormányzatnak, hogy a munkák el legyenek végezve.

 
 

Az idei beruházásokkal kapcsolatban elmondta, hogy ebben az évben nem nyertek pályázaton, amit elvégeztek azt önerőből valósították meg. Ezek közé tartozik a belterületi utak javítása, felújítása, illetve nem szilárd burkolatú utak szilárd burkolattal való ellátása. Erre ötvenkét millió forintot költöttek. Nyárlőrincen nincs már sáros utca, amivel a lakosság életminősége is javult. Önerőből valósul meg a fogorvosi rendelő felújítása, amire nyolcmillió forintot költenek. Hosszasan beszélt Pénzváltó István a Kékvíz programról. Ennek keretében közel 160 millió forintot költöttek arra, hogy a településen jobb legyen az ivóvíz. A vizsgálatok szerint a nyárlőrinci víznek az ammónium koncentrációja 16 százalékkal haladta meg a határértéket. Vas tekintetében 225 százalék a túllépés, mangán esetében pedig 180 százalék. Azzal az eljárással, amit most elvégeztek rosszabb lett a víz, mint volt, amit több lakos is kifogásolt. Igaz, nem sárga és nem habzik, de büdös és rosszízű. Bár a Bácsvíz szakemberei minden esetben kimennek, ha jelzés érkezik a víz minőségével kapcsolatban, de komoly változást nem lehet tapasztalni. Élvezeti értékre ugyanis rosszabb, mint volt. Azt az ígéretet kapták, hogy a szokásosnál sokkal gyakrabban öblítik a víztornyot.

 
 

A polgármester megemlített az óvoda felújítását, illetve bölcsődei hely kialakítását. A pályázat elbírálása még nem történt meg, holott korábban azt ígéretet kapták, hogy az összes pénz, mind a 256 millió forint, megérkezik decemberre, az önkormányzat számlájára. Ehhez képest még a pályázat elbírálása sem történt meg. Két kerékpártárolót is szeretnének építeni a vasúti megállónál. A labdarúgó pályán egy ötven négyzetméteres gumiborítású területet valósítanának meg, rajta különböző sporteszközökkel, de itt sem történt még meg a pályázat elbírálása. Lakossági igény a játszótér kialakítása. Erre legalkalmasabb terület, a templomkert egy része lenne. Az önkormányzat egymillió forintos induló tőkét megszavazott ennek a létrehozására, illetve vállalták a kerítés megépítését. Pénzváltó István több helyen is lobbizott annak érdekében, hogy a szentkirályi elágazástól tovább folytatódjon a kerékpárút, a 44-es főút mellett, egészen a meglévőig. A polgármester elmondta még, hogy az ajtaja mindig nyitva állt és áll a helyi lakosok előtt. Nincs fogadóórája bárki fordult hozzá, segített azokon, akiknek problémájuk volt. Ezúttal is felajánlotta a segítséget.

 

Tóth Tibor rendőr alezredes, a tiszakécskei rendőrőrs parancsnoka a település bűnügyi helyzetről beszélt. A bűnelkövetések száma hasonló volt ebben az évben, mint 2015-ben, ezúttal huszonnégy, ebből tíz, a vagyon elleni. Negatívumként említette, hogy hat esetben intézkedtek ittas gépjárművezető ellen. Ellenük továbbra is szigorúan fognak fellépni. A felszólalók közül többen is az ivóvíz minőségét kifogásolták. Érkezett olyan javaslat is, hogy gyűjtsenek aláírásokat. Pénzváltó István erre úgy reagált, hogy ezt csak a végső esetben fogják megtenni.