1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 14 °C
  4. |

A Templom-parkban emlékeztek az 1848-as eseményekre

A hagyományokhoz híven ezúttal is sokan vettek részt Lakiteleken a Templom-parkban megrendezett március 15-i ünnepségen.

 

A Himnusz közös eléneklése után Zobokiné Kiss Anita polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében feltette azt a kérdést, amit 1848. március 15-én is: Mit kíván a magyar nemzet? A válasz ezúttal is az volt. „Legyen béke, szabadság és egyetértés.” Ezt követen először a Szivárvány Óvoda Mazsola csoportja, majd pedig az általános iskola hetedik osztályos tanulói mutatták be műsorukat. Ünnepi beszédet Czinege Edit tanár mondott, aki visszatekintett a 169 évvel ezelőtt történt eseményekre. Éveke óta ezen a napon teszik le esküjüket a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet újoncai is. Ezúttal hatan mondták el az eskü szövegét.

Minden évben március 15-én adják át a településen a kitüntető díjakat. A képviselő-testület döntése alapján ezúttal Golovics Mihályné a Vakok és Gyengénlátók helyi csoportjának vezetője Közegészségügyi és Szociális Díjat, Sütő László a Lakiteleki Torna Egylet korábbi labdarúgója, majd elnöke Testnevelési és Sport Díjat vehetett át Zobokiné Kiss Anita polgármestertől.

A kitüntető díjak átadása után az önkormányzat, az intézmények és a civilszervezetek megkoszorúzták Petőfi Sándor szobrát és a mellette lévő kopjafát. A megemlékezés a Szózat eléneklésével ért véget.