1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 16 °C
  4. |

Nyuszit futtattak, kakasra lőttek húsvét első napján

Negyedik alkalommal rendezte meg a Magyar Vándor-Ló Hagyományőrző Egyesület, valamint a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet Húsvéti Sokadalom elnevezésű programját Lakiteleken a Templom téren.

 

Az egyesület nem titkolt szándéka az, hogy a régi húsvéti hagyományokat felelevenítse és a fiatalok számára elérhetővé tegye. A programokat is ennek megfelelően állították össze. Először az óvodás táncosok léptek színpadra, akiket Romhányi Olga óvodapedagógus készített fel. Ezt követően különböző programok zajlottak a parkban. A gyerekek körében évek óta nagy izgalmat jelent a tojáskereső verseny. A szervezők különböző tojásokat dugtak el ezúttal is bokrokba, fűcsomókba, amit a gyerekeknek meg kellett találni. Természetesen a megtalált tojásokat mindenki hazavihette. Aki akart, az benevezhetett a locsoló versmondó versenybe, és meg is tanulhatott egy-két rigmust, hogy hétfőn a lányos háznál el tudja mondani. Buda Ádám énekmondó vidám énekeket adott elő, lant kísérettel.

A szervezők gondoskodtak arról, hogy különböző ételeket, italokat lehessen kóstolni. Így alkalma volt mindenkinek különböző sajtokat, lekvárokat, pástétomokat, szörpöket, de még ehető növényeket is kóstolni. Az egyik legnagyobb érdeklődés a nyuszi futtatást kísérte, aminek a Nusi emlékfutam nevet adták. Korábban ugyanis Nusi nyerte ezeket a futamokat, de már nem lehetett ott a többi nyúl között, mivel elpusztult. A futás után a nyuszik szépségversenyen is részt vettek. Felnőttek és gyerekek is kipróbálhatták, hogyan bánnak a karikás ostorral. Csúzlival pedig kakasokra, persze nem élőre, lehetett lőni. Lehetett simogatni állatokat, különösképpen Emesét a fekete szőrű bárányt, és a hagyományos locsolkodás sem maradt el.