1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 6 °C
  4. |

Elhunyt vadászpilótákra emlékeztek

Nyárlőrinc térségében repülőkatasztrófákban elhunyt pilótákra emlékművet avattak a településen, vasárnap délután.

 

A művelődési ház előtti parkban eddig egy emlékmű állt, az 1956-os, most már van párja is, ami még szebbé teszi a bejárat előtti részt. Vasárnap ünnepség keretében avatták fel a másikat, melyen ez a szöveg olvasható: A Magyar Néphadsereg, Nyárlőrinc körzetében lezuhant repülőgép-vezetőinek emlékére. Állították az Ég Katonái Hagyományőrző Egyesület Wolcz Ferenc, Nyárlőrinc Község Önkormányzata. „ Odaútra vettem csak jegyet, Arra már nincs időm, hogy megint megkeresselek. Többre már nincs időm, elmegyek. Zanzibár

Pénzváltó István polgármester emlékező beszédében e szavakat mondta: Nyárlőrincnek részei a repülők. Amikor elhúznak felettünk, megborzongva nézünk fel az égre, vajon kik azok a bátrak, kik azok a vagányak, akik egy darab vasra felülve száguldanak felettünk, vigyáznak ránk a fejünk fölött. Ha olyanokkal beszélek, akik ismernek repülősöket, mindig legendákat hallok tőlük. Legendákat azokról az emberekről, akik felülnek a gépre. Azokról, akik vigyáznak ránk a fejünk fölött. A legenda másik része, a bajtársiasság, az egymásra vigyázás. A bátorság és a bajtársiasság a két szó, ami a vadászpilótákról eszünkbe jut. Úgy gondolom, Nyárlőrincen ez a felavatandó emlékmű ezt a két dolgot fogja jelképezni.

Ezt követően Zayzon Jenőné jegyzővel leleplezték az emlékművet, Ágoston atya katolikus plébános pedig megszentelte. A vadászpilótáknak emléket állító hely Woltz Ferencnek köszönhető, aki Nyárlőrincről elszármazott, jelenleg Kanadában él.