1. 2024.04.19. péntek, Emma
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

A legerősebb tűzoltók versenyeztek egymással

A legerősebb tűzoltók nemzetközi versenyén hat ország lánglovagjai vettek részt. A két napos erőpróbán komoly feladatokat bevetési védőruhában, légzőkészülék és légző álarc használatával kellett teljesíteniük.

 

A legerősebb, legkitartóbb tűzoltók nemzetközi viadalának a Toughest Firefighter Alive (TFA) versenynek, a Vas megyei Bük település adott otthont, az elmúlt hétvégén. A magyarokon kívül, román, német, szlovén, szlovák, osztrák és lengyel tűzoltók versenyeztek egymással, olyan feladatokban, amit a mindennapok során használnak a tűzoltók. Három korcsoportban, százhetvenöten – hivatásos, önkormányzati és főfoglalkozású létesítményi tűzoltók – neveztek, hogy teljesítik az embert próbáló feladatokat. Megyénket: Kaszap Ferenc, Kecskeméti Hivatásos Tűzoltóság, Csernák Zsolt és Taskovics Sándor Bács-Kiskun Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, Csillag Attila, Furdan Dániel és Kalla Tamás Mercedes Benz Manufacturing Hungary Kft. Létesítményi Tűzoltóság, Balla Gábor (aki a Nyárlőrinci Önkéntes Tűzoltó Egyesületben is dolgozik)és Balogh László MH 59 Szentgyörgyi Dezső Repülő Bázis és Farkas Zsolt Kiskunfélegyházi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság képviselte.

A kecskeméti tűzoltók Nyárlőrincen a labdarúgó pályán készültek fel a versenyre. Szükség is volt a próbára, hogy nem ott kellett szembesülniük a feladatokkal. A két napos verseny első napján a meleg is nehezítette a feladatok végrehajtását. A verseny végén szinte kivétel nélkül mindenki úgy nyilatkozott, hogy nagy erőfeszítéseket kellett tenni ahhoz, hogy mindent időre – négy perc alatt kellett egy-egy feladatot teljesíteni – be tudjanak fejezni. A legnehezebb erőpróba egy nyolcvan kilós homokkal megtöltött bábu cipelése volt. Az első nap harminc méterre kellett húzni, vonszolni, légzőkészülékkel és légző álarccal. A második nap pedig hatvan méterre, de ekkor már nem érhette a lába a földet. Igaz ekkor már légzőkészüléket sem kellett a hátukon cipelni. Nem is bírták volna, mert a bábut a hátukra vették. Különleges technika kellett ahhoz, hogy fel tudják venni, de egymástól ellesték. Többen is teljesen kimerültek a célba érkezés után. Egy tizenkilenc kilogramm súlyú tömlő vállon való felvitele egy háromemeletes magas állványra sem volt egyszerű. Megyénk tűzoltói a középmezőnyben végeztek. A nyárlőrinci önkéntes tűzoltók közül többen is azt ígérték, hogy jövőre ők is kipróbálják magukat a nemzetközi versenyen.