3 L Cafe - Lakitelek és környéke hírei! Közélet, bulvár, sport és minden ami egy kávé mellett megbeszélhető!
  1. 2019.05.20. hétfő, Bernát, Felícia
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Egy mázsát nyomott a falu tortája

Huszonnégy órát dolgoztak négyen azon, hogy elkészüljön a falu tortája. A 150X80 centiméteres torta egy mázsát nyomott, amit a falukarácsonyon vágtak fel, és jutott belőle mindenkinek, aki ott volt.

 

Hagyomány az Lakiteleken, hogy a falukarácsonyon helyi csoportok lépnek fel, és mutatkoznak be a közösségi tér nagytermében. Ezúttal minden korosztály színpadra lépett az óvodásoktól kezdve, az általános és középiskolásokig, de a felnőttek, sőt a nyugdíjasok sem maradtak le. Először Kiss Anita polgármester köszöntötte a jelenlévőket, majd Kókai Géza református tiszteletes szólt az egybegyűltekhez. Ezt követte az ünnepi műsor melyben fellépett a Szivárvány Óvoda Mazsola csoportja, a Zafira Dance Team, a Dudorások Citerazenekar, az Ifjúsági Néptánccsoport, az Eötvös Általános Iskola 3/B osztálya, a tűzoltó zenekar utánpótlása, a népdalkör, a Silver Step Tánciskola, a Fitt Nagymamák, az Arabeszk Tánc és Mazsorett Csoport, és a Muraközy János Honvéd Hagyományőrző és Lövész Egylet. Ezt követően az adventi pecsétgyűjtős sorsolást vezette le ifj. Csikós Mihály képviselő, majd a tombolasorsolás következett, ahol nagyon sok értékes ajándékot sorsoltak ki. A fődíj, amit a Fókusz Takarékszövetkezet ajánlott fel, egy 108 centiméter átmérőjű Smart LED 4K Ultra HD televízió volt.

Az ünnep alkalomból az önkormányzat minden évben megvendégeli nem csak a fellépőket, de a nézőket is tortával. A falu tortáját ezúttal is a Laki-Konyha Kft. dolgozói: Illésné Kissebestyén Annamária, Faragó Lászlóné, Kiss Erika és Horváth Evelin készítették. Összeadva a ráfordított órákat, pontosan egy nap jött ki, de természetesen nem folyamatosan készítették. Ezúttal négy fajta ízben, gesztenyés, erdei gyümölcsös, csokis és kinder buenós változatban készült, és téli képet ábrázolt. A 150X80 centiméteres emeletes tortához harminc liter tejet, hét kiló lisztet, háromszázhatvan tojást, tizennégy kiló cukrot, tíz liter tejszínt, tíz kiló margarint, nyolc kiló porcukrot, két-két kiló erdei gyümölcsöt, háztartási kekszet, kakaóport, másfél kiló gesztenyét, négy kiló marcipánt, egy kiló vaníliás cukrot használtak fel. Így a súlya elérte az egy mázsát. Négyen gurulós kocsival hozták be a közösségi tér aulájába. A torta közepén négy piros gyertya jelezte az adventet, amit a felvágás előtt meggyújtottak. Ezt az egyetlen elem nem volt fogyasztható, a többit mind meg lehetett enni. A tortát az ünnepi műsor és tombolahúzás után vágták fel és osztották szét azok, akik dolgoztak vele. Természetesen jutott mindenkinek, sőt aki nem csak az egyik ízesítést akarta megkóstolni, az választhatott másikat.