1. 2024.03.19. kedd, József
  2. |
  3. 6 °C
  4. |

Első helyen végeztek a tiszakécskei tűzoltók

Ismét remekeltek a Bács-Kiskun megyei, köztük a tiszakécskei tűzoltók az országos szakmai versenyen.

 

A XII. Országos Tűzoltószakmai és II. Országos Műszaki Mentési Vetélkedőnek Jász-Nagykun-Szolnok megye adott otthont. Négy napon át összesen huszonkilenc hivatásos, önkormányzati, önkéntes és létesítményi tűzoltócsapat egyéniben, illetve csapatban versengett a dobogós helyezésekért. Az országos megmérettetésen, a Kalocsán megtartott megyei elődöntőn legjobban teljesítő csapatok, valamint a szakmai szövetség által delegált további két önkormányzati tűzoltóság képviselhette megyénket. Így a kecskeméti hivatásos, valamint a tiszakécskei, a szabadszállási és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltók mutatták meg mit tudnak.

A megméretés a hivatásos tűzoltók elméleti versenyével Karcagon kezdődött, ahol elsőként a csapatoknak tartottak eligazítást a szervezők. Az eligazítás keretében sorszámokat, illetve szituációkat sorsoltak a csapatok között, majd a hivatásos gépjárművezetők KRESZ-tesztjével, valamint az irányító és beosztott tűzoltók elméleti feladatlapjának kitöltésével kezdetét vette a vetélkedő. A második napon a hivatásos tűzoltócsapatoknak a verseny gyakorlati feladatokkal folytatódott a kunmadarasi volt szovjet katonai repülőtéren. Az első állomáson egy feltételezett baleseti szituációban kellett szabályos keretek között sérülteket menteniük az egységeknek. Munkájukat nehezítette, hogy a sérülteket nem bábuk imitálták, hanem a Magyar Vöröskereszt területi szervezetének elmaszkírozott önkéntesei ültek be a roncsokba. Így teljesen élethű helyzetet teremtettek. A második helyszínen egy körülbelül három méter mély medencéből kellett kimenteni egy eszméletlen, gerincsérült embert, míg a harmadik állomáson veszélyes anyag beazonosítása és favágás várt a tűzoltókra. A vetélkedő utolsó állomásán pedig egy égő épület adott munkát a hivatásos egységeknek, a tűzoltóknak meg kellett határozniuk a behatolás helyét, majd a sűrű füsttel borított helyiségeket átkutatva kellett megtalálniuk és kihozniuk egy sérültet és egy gázpalackot. Ezen a napon a nem hivatásos tűzoltók számára is kezdetét vette a megméretés az elméleti feladatok megoldásával. A vetélkedő harmadik napján az önkormányzati, az önkéntes és a létesítményi tűzoltóegységek feszítővágót és tömlőt ragadtak. A feladatok ugyanazok voltak, mint előző nap a hivatásosok csapatversenyénél. Mellettük a vezetéstechnikai pálya várt a hivatásos és nem hivatásos gépjárművezetőkre egyaránt. A negyedik nap délelőttjén a hivatásos tűzoltók beosztotti és irányítói egyéni versenye zajlott.

Nem hivatásos kategóriában első helyen végzett Tiszakécske Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata, így megnyerték az országos bajnokságot. Eszes Béla parancsnok jelölte ki a csapatot, melynek vezetője Sóti Gusztáv volt, továbbá Kerekes Tamás a gépjárművezető, Balla István és Rácz Ferenc pedig a beavatkozó, Varga Sándor pedig tartalék. Az első napon elméleti tesztet kellett kitölteni a tűzoltás vezetőjének, a gépkocsivezetőnek, valamint egy beavatkozónak. Sóti Gusztáv és Kerekes Tamás harmadik, míg Balla István az első helyen végzett. Amint azt a tiszakécskei tűzoltók elmondták, nagy fizikai megterhelés volt a gyakorlati feladatokat teljesíteni. Amikor megkapták a feladatokat, a tűzoltás vezetőjének mindössze egy perce volt arra, hogy a csapat többi tagjaival megbeszélje, hogy kinek mi lesz a feladata. De azt is elmondták, hogy az életben is hasonlóan dolgoznak.

Nem hivatásos kategóriában harmadik helyen végzett, Lajosmizse Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata. Egyéniben Gémesi László (Lajosmizse ÖTP) III. helyezést ért el gépjárművezetői kategóriában. A Szabadszállási Önkormányzati Tűzoltó-parancsnokság csapata különdíjat vehetett át a legjobb tűzoltásért. Hivatásos kategóriában a második helyet szerezte meg a Kecskeméti Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság csapata. Ők megkapták a legjobb tűzoltásért járó különdíjat is.