1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Ötven éves jubileumot ünnepeltek

Alapításának ötvenedik évfordulóját ünnepelte a lakiteleki Szikra Népdalkör. A jeles eseményen, a környező településeken kívül meghívták, a bajmoki (Vajdaság) énekkar és tánccsoportot is, akikkel régóta tartják a barátságot.

 

Születésnapot ünnepelt a Szikra Népdalkör. Nem is akármilyet, az ötvenediket. Pontosan fél évszázaddal ezelőtt alakult ugyanis a kórus. – Közel negyven éve párhuzamosan együtt fut az életemmel a népdalkör, kezdte ünnepi beszédét Madari Róbert polgármester. A régi kapcsolat a határokon is átnyúlik, mert Délvidékről, Bajmokról is vannak vendégek, akikkel régóta tartjuk a kapcsolatot. Ennek a kapcsolatnak a kovászát a népzene jelenti, és biztosítja immár ötven éve. Csinger Sándorné vezetésével akkor alakult meg a népdalkör. Az akkori tagok a népi kultúra megismertetését, a népdalok szeretetének átadását tűzték ki zászlajukra. Ezt a küldetést sikeresen teljesítették, mert most is vannak fiatalok, akik tovább viszik ezt a gondolatmenetet. A népzenével való gyermekkori találkozás, azt ott szerzett élmények hatása, egy életre szólnak, s ha el is távolodunk kicsit, előbb, vagy utóbb, de visszatérnek. Elszakíthatatlan a kapocs, ami egykor kialakult, mert jó együtt énekelni, együtt zenélni, jó együtt lenni, fejezte be beszédét Madari Róbert polgármester, aki a Dudorások citerazenekar egyik köcsögdudása.

A jubileumi ünnepségen a helyi népdalkörön kívül részt vett, a helyi általános iskola 4. B osztályos tanulóiból alakult énekkar, az ágasegyházi népdalkör, a tiszakécskei Tubarózsa citerazenekar, a tiszakécskei Szépkorúak Kórusa, a Bajmoki Dózsa Kultúr Egyesület, a Bajmoki Jedintsvo Kultúr Egyesület, a Szentkirályi Tánccsoport, a Tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör, a lakiteleki Dudorások citerazenekar. a Nyárlőrinci Népdalkör, a kunszentmiklósi Szappanos Lukács Népdalkör, valamint a lakiteleki Kösöntyű néptánccsoport.