1. 2024.04.26. péntek, Ervin
  2. |
  3. 15 °C
  4. |

Gomba- és gyógynövény bemutató, a Kecskeméti Tanyai Termék Piacon

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac új kampányt indított a helyi termelők népszerűsítésére. Hétről hétre csütörtökönként 13-17 óráig egy-egy új termelőt hívnak meg bemutatkozni, aki kiemelt vendége lesz a piacnak a Budai utcai Piaccsarnok szabadterén.

 

E heti bemutatkozó május 20-án, csütörtökön Horváth Lászlóné Terike, aki a 2000-es évek óta tart bemutatókat városi rendezvényeken, termelői piacon és többek között a Muzsikál az Erdő rendezvénysorozaton is. Terike rendkívül aktív közösségi életet él, Gombász és Gyógynövényklubot vezet, előadásokat tart iskolákban, hosszú évek óta országos túrákat vezet a Nemzeti Parkkal közösen. Kiállításokat rendez 1996 óta, ahol rendhagyó órákat tart iskolás gyermekeknek és felnőtt csoportoknak. Évek óta részt vesz az Aranyhomok Egyesület legszebb konyhakertek programjában, valamint a SlowFood programban is.

A gyógynövényeket ismeretterjesztés céljából bemutatja és tanácsokat ad, 1993 óta ismerteti meg széles körben a gombák csodálatos világát. 2004-ben ismerkedett meg a kecskeméti füves bácsival, Kovács Sándorral. Évekig járt hozzá tanulni, barátok lettek és 1997-ben közösen indították el a Gyógynövény Klubot. Tanfolyamokat tart évek óta, ahová gyógynövényeket, vadon termő gombákat visz bemutató jelleggel és teákat kóstoltat.

Minden évben vannak különlegességei, ilyen például a pipacs tea, szörp, dzsem, bodzavirág édesség, gyermekláncfű szirup, japánbirs nyersen, főzve teának is. Ebben az évben különlegesség a medvehagyma tinktúra, a virágcukrok (alma, narancs, fehér orgona, lila orgona, gyermekláncfű, százszorszép, tulipán, rózsa). Ezek a különlegességek nádcukorral vagy gyümölcscukorral készülnek. Fel lehet használni, mint édességet, gyümölcskocsonyának, süteményekhez, teának stb.

Megtanítja, hogy az ehető gombák bármely faja és fajtája tartalmaz gyógyhatású anyagokat, ezek között több rákellenes hatóanyagokat tartalmazó gombafaj is van, például a ganoderma, shii-take, csiperke. Minden szervünknek van egy komoly gyógynövénye is, például a szívnek a galagonya, májnak a gyermekláncfű, prosztata betegségre betyárkóró, immunerősítő a kasvirág, megfázásra a kakukkfű, útifű, bodza, a leghatékonyabbak a teakeverékek, tinktúrák.

2000-ben kapta meg a közművelődésért érmet, több oklevelet kapott A legszebb konyhakertek programban, de a legbüszkébb ,,A füveskertek nagyasszonya” címre.

Kiemelt vendég a héten is közkívánatra a lajosmizsei Jóriné Gyuris Ágnes őstermelő, aki friss, extra méretű, zamatos szamócával várja a kilátogató vásárlóközönséget, Kecskeméten a legjobb áron.

A Tanyai Termék Piac további termékei: homoktövis, fürjtojás, méz és méhészeti termékek, lekvárok, szörpök, szárítmányok, gyógyteák, pékáru, füstölt húsáru, házi sajtok, friss zöldség és gyümölcs, savanyúság, horgolt kézimunkák.

A Kecskeméti Tanyai Termék Piac egészséges termékekkel minden csütörtökön 13-17 óráig várja a kedves vásárlókat a járványügyi előírások betartásával, a Budai utcai Piaccsarnok szabadterén.