1. 2024.06.13. csütörtök, Antal, Anett
  2. |
  3. 19 °C
  4. |

Citera ünnepet tartanak Kecskeméten

Citera ünnepet szervez a XV. Helyi Termék Ünnep, Hungarikum Fesztivál részeként Kecskeméten az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, május 7-én szombaton, Kecskemét főterén.

Az ünnep célja, hogy a kiemelkedő nemzeti értékek sorába felvett egyedi hangszert a citerát, szélesebb körben megismertessék. A 10 órakor kezdődő ünnepi megnyitót követően színpadi nyitóelőadásban bemutatkoznak a térség citerazenekarai, köztük a kunbaracsi Naprózsa Citerazenekar, a kecskeméti Mátyás Citerazenekar és Tökmag csoportja, az akasztói Vízkereszt Citerazenekar, a bócsai Boróka Citerazenekar, a bugaci Kálmán Lajos Népdalkör és a nyárlőrinci Pöszméte Citerazenekar. 13 órától a nap kiegészítő eseményeként sor kerül a 2021-ben indított Térségi Mesekuckó ez évi találkozójára is, melyet a Kunság Táncegyüttes tájegységi táncok bemutatásával színesít. Ezt követően kalocsai és matyó viseletbemutatóban gyönyörködhetnek a nézők, majd a tardi Gyöngykaláris Népművészeti Egyesület műsorát láthatják. A Kecskemét City Balett – Piros Aranyak és Erős Pisták előadása igazi táncművészeti csemegének ígérkezik.

Amíg az utánpótlás korú citerások a színpadi produkciókat tekintik meg, addig a csoportvezetők és az esti gála résztvevői konferencián vesznek részt a Hírös Agórában meghívott előadók vezetésével, melynek témája a citerás társadalom megújulása, összefogás a hagyományok megtartása érdekében, a citera sokoldalúságának bemutatása.

A nap zárásaként hat országos hírű citerazenekart hívott meg az egyesület, akik gálaműsor keretében a népi hangszer segítségével kalauzolják a nézőket a népzene, klasszikus zene és a könnyűzene világába, 17 órai kezdettel. A gálaműsor iránymutatást nyújt a fiatalabb generáció szakmai fejlődéséhez, példát mutatva számukra. Színpadra lép a pécsi Igricze Citerazenekar, a Mezőkeresztesi Citerazenekar, a Váraszói Gyöngyvirág Citerazenekar, a kecskeméti Vadhajtás Citerazenekar, a mezőtúri Szivárvány Citerazenekar és a kecskeméti Tisza ’83 Citerazenekar.

A kőrösladányi Komróczki Gyula hangszerkészítési bemutatóval gazdagítja a programot és természetesen lehet citerát is vásárolni. Kiemelt figyelmet érdemel majd zenetörténeti kuriózumként Tiszaalpár kiállítása. A tekerőlant és citerakészítés folyamatát lehet megtekinteni a hagyományőrző jurtában. Többek között a világhírű Bársony Mihály népművész, citera- és tekerőlant készítő mester tevékenységének megismertetésével készül a település. A lakiteleki Bódor Sándor citerakészítő munkásságát is bemutatják.

A hazai citerás kultúrát bemutató, egész napos programot igazi kuriózumnak szánja az Aranyhomok Egyesület, bízva a következő évek folytatásában. A program célja a citerás társadalom újbóli összefogása, közösségi élmény teremtése és a hangszer népszerűsítése, megőrizve a magyarság értékes zenei hagyományait.

A fotón a nyárlőrinci Pöszméte Citerazenekar