1. 2024.02.23. péntek, Alfréd
  2. |
  3. 11 °C
  4. |

Jubileumi kertészeti és élelmiszer kiállítás a Hírös Héten

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület már 25. alkalommal rendezi meg a Hírős Hét Fesztivál keretén belül a Térségi Kertészeti és Élelmiszeri Kiállítást, ahol tizenhat település mutatkozik be, több mint száz kiállítóval.

 
 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület, a kistérségi települések összefogása révén, már 25 éve nagy figyelmet fordít arra, hogy megismertesse és megszerettesse a helyben megtermelt kiváló minőségű élelmiszereket, valamint az egyedi kézműves termékeket a helybéliekkel és az idelátogatókkal. Ennek fő helyszíne Kecskemét főterén lesz a Hírös Hét Fesztiválon, augusztus 23-27. között megrendezésre kerülő Térségi Kertészeti és Élelmiszeripari Kiállítás. Idén a Luca kút környéke ad helyet a kiállításnak, ahol tizenhat település mutatkozik be egy nagyszabású térségi seregszemlén több mint száz kiállítóval, helyi termék kóstolókkal, kézműves bemutatókkal.

 
 

A kiállítás megrendezésével az egyesület legfőbb szándéka, hogy a látogatók megismerjék Kecskemét és térsége településeinek értékeit, sokszínű kulturális és turisztikai kincseit, vonzerejét, azokat a helyi és térségi gazdákat, kézműveseket, akik minőségi, egészséges, a tájegységre jellemző alapanyagokból készült és egyedi termékeikkel magas kulináris és esztétikai élményt nyújtanak tudatos vásárlóiknak.

 
 

Augusztus 23-án kedden 15 órától szakmai zsűri értékeli a települések által készített installációkat. 16:45 órai kezdettel a Luca kúttól indul a térségi települések felvonulása. 17 órától a Luca kút melletti „Aranyhomok Színpadon” nyitja meg a 25. jubileumi kiállítást dr. Nagy István agrárminiszter, köszöntőt mond dr. Salacz László országgyűlési képviselő. A jubileum alkalmából az elmúlt 25 év kiállításainak, kulturális műsorainak, mezőgazdasági és turisztikai fórumainak fotóiból válogatás várja a kilátogató közönséget.

 
 

Az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület a pandémia okozta két év kihagyás után ebben az évben újra meghirdette a korábban nagy népszerűségnek örvendő, immáron VI. Aranyhomok Térségi Lekvárversenyt. Összesen 54 saját készítésű, térségi gyümölcsből főzött lekvárral neveztek az érdeklődők tizenhárom településről. A háziasszonyok mellett ezúttal öt férfi és két, a szünetet hasznosan eltöltő gyerek is versenybe szállt, hagyományos lekvár, vegyes gyümölcslekvár, illetve különleges összetevőkkel gazdagított kreatív lekvár kategóriában. A kategóriánkénti szakmai zsűrizés megtörtént, melynek abszolút győztes lekvárja elnyeri a „Térség lekvárja” címet és a Weninger befőzőautomatát. A verseny eredményhirdetésére augusztus 24-én szerdán 17 órakor tartják.

 

Augusztus 26-án pénteken, a térségi települések összetartozását szimbolizáló „Kecskemét és térsége levese” készül, amihez az alapanyagok a kiállításon résztvevő településekről származnak és melyet végül valamennyi kiállító együtt fogyaszt el. A 25 éves jubileum büszkeséggel tölti el Kecskemétet és térségét, hiszen ez azt jelenti, hogy az elmúlt 25 évben nívós seregsszemlén mutathatták meg munkájuk gyümölcsét és volt mit megmutatni, akár a mezőgazdaság-, élelmiszeripar-, dísznövénykertészet, akár a kézművesipar terén. A közös siker és az elért eredmények jó alkalmat kínálnak arra is, hogy a települések az együttműködést még szorosabbra fűzzék és ez egyfajta lehetőség a tapasztalatcserére is.

A hagyományok szerint minden nap 17 órától a települések polgármesterei köszöntik a kilátogató közönséget és ismertetik meg lakóhelyüket az érdeklődőkkel, majd kulturális csoportjaik szórakoztatják a nézőket és kóstolók formájában mutatják be a településre jellemző gyümölcsöket, borokat, pékárut és más kistermelői finomságokat.

A bemutatkozó települések, augusztus 23 kedd: Ballószög, Helvécia, Felsőlajos, Lajosmizse, augusztus 24 szerda: Jakabszállás, Fülöpháza, augusztus 25 csütörtök: Kerekegyháza, Nyárlőrinc, Bugacpusztaháza, Orgovány, augusztus 26 péntek: Kunbaracs, Tiszakécske, augusztus 27 szombat: Lakitelek, Kunszállás, Szentkirály, Tiszaalpár. A kiállítások megtekinthetők ezeken a napokon 15 és 20 óra között.