1. 2024.05.09. csütörtök, Gergely
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

Betegőrző monitorokat kapott a tiszakécskei mentőállomás

Két fontos készüléket kapott a tiszakécskei mentőállomás. Igaz, hogy nem a télapótól, hanem a Duna Bónum Alapítványtól vehettek át betegőrző monitort.

 

Csütörtökön közvetlen ebéd előtt érkezett meg az ajándék, ahol már várták őket a mentőállomás dolgozói. Nem másról, mint betegőrző minitorról van szó, amit dr. Ónodi Barna adott át Horváth Mihálynak. – Köszönettel tartozunk az adományozók felé, hogy ezt a munkát segítik és megkönnyítik a kollégáinknak, ezekkel a készülékekkel. Számunkra az értéke pénzzel nem kifejezhető, mondta Horváth Mihály kecskeméti vezetőmentőtiszt. – A készülékek alkalmasak arra, hogy a beteg alap paramétereit folyamatosan monitorozzák, szállítás alatt. Olyan paraméterekről van szó, mint a vérnyomás, oxigén szaturáció mérésére. Ezen kívül a beteg szívműködését is tudja monitorozni és EKG képen mutatja útközben is folyamatosan. Minden olyan változás érzékelhető rajta, ami a beteg állapotának a változásában beáll. Ezeknek a paramétereknek a változásával látják kollégáink a beteg állapotának a változását is, amiből tudnak következtetni arra, hogy a kezelés hatására milyen változás állt be. Hasonló készülékekkel már rendelkeztünk csak egy része már elöregedett, javításon van, így csere készülékeink nincsenek. Ezzel a két új készülékkel a régiek a tartalékba kerülnek, de így lesz folyamatosan mindig készülék a kocsin hangsúlyozta Horváth Mihály.

– A Duna Bónum Alapítvány Szíjj Lászlónak a magánalapítványa. Az elsődleges célja az, hogy különböző egészségügyi projekteket, illetve oktatási intézményeket, rászoruló gyermekeket támogasson. Ezen kívül sport tevékenységgel kapcsolatos támogatásokat is folyósít az arra rászorulóknak. Ezek az elsődleges prioritásaink tájékoztatta lapunkat dr. Ónodi Barna sajtószóvivő. – Egy-két példa erre. Szolnokon egy autista centrumnak a játszóterét újítottuk fel teljes egészében, a kivitelezéstől egészen a speciális eszközök megvásárlásáig. Nagyobb összeggel, 100-150 millió forinttal támogattunk SMÁ-s gyerekeket. A Covid ideje alatt egészségügyi projektek keretében különböző országos intézményeket, kórházakat, orvosokat, ápolókat, nem ágy mellett dolgozókat támogattunk százmillió forinttal, hogy a munkájukat elismerjük. Ezeket a támogatási köröket folyamatosan bővítjük, így esett a választás a tiszakécskei mentőállomásra is. Ez nem egy ritka eset a Duna Bónum Alapítványnál. Korábban a Kékgolyó utcai onkológiai központnak vásároltunk lézerkést, most pedig már a másodikat kapták meg. Ennek a késnek, aminek hetven millió forint az ára, köszönhető az, hogy a daganatos betegeknek nem kell elutazniuk Bécsbe, hogy műtéteket elvégezzenek rajtuk, mert már Budapesten is meg tudják csinálni. Ennek a két készüléknek, amit most a tiszakécskei mentőállomásnak adtunk, darabonként egymillió forint az ára. Szíjj László igaz, hogy hétközben nem lakik Tiszakécskén, de hétvégeken hazajár, és mivel lokálpatrióta, így egyértelmű volt az, hogy segíteni kívánja a tiszakécskei mentőállomást. Azt kívánjuk, hogy használják egészséggel, és sok ember életét stabilizálják, mentsék meg, tette hozzá Ónodi Barna.

Az állomás dolgozói az átadás után azonnal kézbe vették a készüléket megkezdték a feltöltését és az összeszerelését.