1. 2024.04.27. szombat, Zita, Mariann
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

Értékjáró séta Nyárlőrincen

„Nyárlőrinci Értékjáró Séta - Ismerje meg Ön is Nyárlőrinc értékeit!” címmel hirdettek meg egy falu bemutató túrát, amelyen kilenc megállóval összekötött négy kilométeres sétán vehettek részt az érdeklődök.

 

Pénzváltó István Polgármester Úr beszédjében köszöntette a kedves túrázókat. Leszögezte, hogy Nyárlőrinc nem egy turista nagyhatalom, azonban a településnek nagyon régiidőkre visszanyúló múltja van, így van bőven látnivaló. Kiemelte, hogy Kecskemét és a falu közötti bicikliút, ha Kecskemét jóvoltjából elkészül, akkor a kerékpárosturisták Mekkája lesz Nyárlőrinc.

A község nevezetességeit volt lehetőségük a résztvevőknek végig járni, az Árpád-kori romtemplom kertjétől egészen a Vadászházig. A római és református templom mellett sok más helyszínről kaptunk részletes ismertetést. Köszönhetően a szervezőknek és Hajagos Csabának, aki minden megállónál történelmileg alapos, érdekes információkkal halmozta el a jelenlévőket.

A túrát megszervezők részéről Hamzáné Lakó Judit az Aranyhomok Kistérségfejlesztési Egyesület képviseletében az alábbit nyilatkozta a lapunknak:

HLJ: Kecskemét és környékén 21 önkormányzattal van partneri viszonyunk az egyesületünkkel. A főfeladatuk a vidéki hagyományoknak a megőrzése és bemutatása, valamint a helyi termékek és kultúra népszerűsítése. Nyárlőrinci értékjáró séta a 14. megállója az esemény sorozatuknak. Havi rendszereséggel szervezzük meg más-más településeken.

Hozzáfűzte, hogy egyre növekvő érdeklődés figyelhető meg, a résztvevők száma folyamatosan növekszik. Minőségi programok iránt van érdeklődés, ami nagy öröm mindenki számára. A települések részéről is nagy a nyitottság az esemény megszervezésében. A közösségi séta követően a Művelődési Házban egy fakultatív ebédre volt lehetőség.

Feljegyzések alapján úgy tartják, hogy „Gondos gazdák, szorgalmas emberek, múltból fakadó jövő. Ez Nyárlőrinc.”.