back to top
2024. október 23., szerda

heti érdekes

Friss cikkek  

Lakiteleken a „Mario és a Varázsló”

A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Közösségi Színtér színpadán frissen debütáló színházi előadást láthattak az érdeklődők. Thomas Mann „Mario és a Varázsló” című művét dolgozta fel a Pótszék Társulat.

A Pótszék Társulat 2012-ben alakult és azóta is folyamatosan szórakoztatja az ország művelődési házainak, kamaraszínházainak közönségét. A Magyar Művek Szemléjén két ezüst díjat és egy különdíjat is sikerült már nyerni a társulatnak. Az utóbbit Gulyás László a Pótszék Társulat Művészeti vezetője kapta kitűnő színészi alakításáért.
Az este folyamán Thomas Mann 1930-as művét adták elő a nagyközönségnek. Második alkalommal játszotta el a társulat a darabot. Tiszakécskét követően Lakitelek volt a következő állomásuk. A szerző 1926-ban Olaszországban nyaralt és ennek hatására írta a regényt, amelyben félig valós, félig kitalált történetet mond el. A műveiben az általános és emberi, valamint a német és polgári motívum egyaránt fontos, a „Mario és a Varázsló” című alkotásában sincs másképpen. Nem utolsó sorban Thomas Mann aktív fasizmusellenes tevékenységet folytatott.

Az előadás alatt Cipolla a Varázsló megtévesztéseket, nem evilági mutatványokat mutatott a darabban szereplő hotel vendégeinek. A nézők elmondása alapján számos olyan pillanata volt az előadásnak, amely igencsak meghökkentő sikerült számukra. Dicséretes, hogy a populárisabb daradok fénykorában egy irodalmi klasszikust is színpadra állítottak ezáltal is irodalmat közvetítve a közönség felé.

Rendezők: Nyitrai Brigitta, Bapcsán Botond
Szereplők: Gulyás László, Pekár-Bapcsán Botond, Bunyik Tamás, László Ferenc, Mogyoró Zsanett, Hartyáni Katalin, Nyitrai Brigitta, Zsugonits-Király Kata, Ürögdi Andrea, Barbara Ferrini, Nagy Alexandra
Műszaki vezető: Besenyei Marcell
Bűvész szakértő: Csongrádi Béla

Kapcsolódó cikkek