1. 2024.05.01. szerda, A munka ünnep, Fülöp
  2. |
  3. 20 °C
  4. |

A jövővel való megküzdés csak közösen sikerülhet, de közösen sikerülni fog

A Szikramag csapata nyilvános eseményeket szervez Gondolatszikra néven, amelyen a párbeszéden, nyitottságon, közösségépítésen és a társadalmunk egyesítésén van a hangsúly. Emellett cikkeket írnak, amelyeken keresztül jobban meg lehet ismerni Lakiteleket és megérthetjük egymást, így alkotva erősebb közösséget.

 
 

Kovács Mátéval, a Szikramag - Lakitelek alapítójával és főszerkesztőjével beszélgettünk. Máté Lakiteleken nőtt fel és tősgyökeresnek mondhatja magát. Azonban úgy gondolja, hogy nem attól lesz valaki lakiteleki, hogy milyen régóta él a faluban, hanem ez ennél sokkal összetettebb. A lényeg, hogy az illető mit tesz a helyi közösségekért, akár közösségszervezéssel mások által elismert szakmai munkájával, vagy akár csak a jelenlétével és mások segítésével, támogatásával. Ennek megfelelően is igyekszik lakiteleki lenni. Számára a falu azt a kapaszkodót jelenti, ahová mindig vissza lehet térni, ahol mindig lehet találkozni rokonokkal, ismerősökkel és barátokkal. Az újságírás szeretete is Lakitelekről jön. A Corvinus egyetemi lapjánál volt főszerkesztő, ahol számára további lehetőségek nyíltak meg.

 
 

- Mi volt a Szikramag kezdete?

 
 

- A történetünk 2017-ben indult, akkor hoztunk létre ifjúsági klubot Lakiteleken, a lelkes fiatalokból álló csapatunkkal, ami sokáig szépen működött. Nagyon szerettük ezeket az alkalmakat szervezni és megélni is. Fontos volt nekünk a helyi közösség később is, és hogy tevékenyen tegyünk valamit Lakitelekért, de a járvány után új megközelítésre volt szükség. Ekkor épp elköszöntem az egyetemi újság szerkesztőségétől, és nagyon hiányzott már ez az alkotói munka. Így jött az ötlet, hogy csináljunk helyi magazint, ahol helyi történetekről írhatunk. Korábban sokszor szó volt arról, hogy legyen egy oldalunk is az ifiklubos programok mellett, így adta magát a lehetőség, hogy fogjuk meg innen a témát. Sőt, szélesítsük ki a közösségszervező munkát, szóljon ez mindenkinek, kortól függetlenül.

 

- Mi a motivációd a magazin szerkesztésében?

- A magazinos profilunkban egyértelműen az motivál, hogy a cikkeken keresztül megmutathassunk személyes történeteket, háttérsztorikat, melyeket talán kevesebben ismertek korábban. Sokszor eszembe jut anyukám munkája is, aki sok éven keresztül dolgozott a faluért, az itt élő emberekért. Az is motivál, hogy azt az empátiát és odaadást vigyem tovább, amit ő képviselt oly sok éven keresztül. Ehhez persze még nagyon sokat kell fejlődnöm és változnom, illetve kicsit más forma, más munkakör és tevékenység illik hozzám, de sosem szeretném szem elől téveszteni az utat.

- Mi a célja a Szikramagnak? A következő években hova szeretnétek eljuttatni a magazint?

- Szeretném élővé tenni ezt a közösséget, ahol mindenki egyenlő lehet, mindenkinek lehet saját véleménye és hozzászólhat a közös ügyeinkhez. Nagyon hiányolom a mai társadalmunkból a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszédet és az egymásra való odafigyelést. Az idei évadunknak - Gondolatszikra események - ez is a vezérfonala, a kapcsolatok helyreállítása, amit érthetünk úgy, hogy egymással a közösségen belül, és úgy is, hogy mi magunk a természettel. A következő években olyan súlyos kihívások elé nézünk, akár a klímaváltozásról legyen szó, akár az ebből eredő társadalmi feszültségekről, melyekkel csak közös erővel birkózhatunk meg. A Szikramagot úgy képzelem el, mint egy olyan platform, melyen keresztül építeni tudjuk ezt a helyi közösséget, ami aztán képes lesz arra, hogy megküzdjön a jövő kihívásaival.

Fontos itt leszögeznem, hogy nem a világ megváltása a cél, mert egyedül, egy platformmal ezt nem lehet. Minden polgártársunk, helyben működő civil szervezet, intézmény, vállalkozás fontos ebben, és nagyon sokan tesznek is azért Lakiteleken, hogy ezt a társadalmi szövetet erősíteni tudjuk. Azt szeretném, ha a Szikramag a cikkeken, történeteken és beszélgetéseken keresztül ehhez a társadalmi szövetépítéshez járulhatna hozzá az elkövetkezendő években, amit nagyon sok más fantasztikus szervezet is végez.

A magazinba bárki szabadon küldhet be cikket vendégszerzőként is, de állandó szerzők jelentkezését is várják. Bátran csatlakozhat bárki, kortól, nemtől, születési helytől, származástól, orientációtól, társadalmi háttértől függetlenül. Azt gondolják, hogy az emberek alapértéke nem ezen múlik, hanem azon, hogy milyen empátiával és szeretettel viszonyul másokhoz és mit tesz másokért és a közösségéért, legyen szó, családról, barátoktól, vagy a tágabb helyi közösségről. Mindenkit bátorítani szeretne arra, a rohanó mindennapokban, amennyiben az ideje és energiája engedi, menjen el a következő eseményre. Most pénteken 16 órától a CSAK Csoporttal egy közös alkotással indul az esemény a lakiteleki Petőfi Sándor Művelődési Ház és Közösségi Színtérben. Este fél hétkor beszélgetést kezdeményeznek, amelyen arra a kérdésre keresik a választ, hogy a művészetek hogyan segíthetnek minket egymáshoz való kapcsolódáshoz és a természethez. Kovács Máté hozzáfűzte, hogy a jövővel való megküzdés csak közösen sikerülhet, de közösen sikerülni fog. Állítsuk helyre együtt a társadalom szövetét és a kapcsolatainkat egymással és a természettel is.