back to top
2024. október 23., szerda

heti érdekes

Friss cikkek  

Benedek Elekre emlékeztek a nyárlőrinci óvodában

Pontosan húsz év óta ünnepeljük a magyar népmesék napját. Ezen a napon, 1859. szeptember 30-án született Benedek Elek, akit a hazai meseirodalom megteremtőjeként tartanak számon.

2005-ben a Magyar Olvasótársaság kezdeményezésére Benedek Elek születésnapját – szeptember 30-át – fogadták el a magyar népmese napjának. Az emléknap célja, hogy felhívja a figyelmet a hazai népmesekincs értékeire, valamint a mesékben fellelhető egyetemes örök értékeket, bölcsességet átadja a legfiatalabb nemzedékek tagjainak.
A Nyárlőrinci Kincskereső Óvoda is megemlékezett a nagy mesemondóról ezen a napon, még pedig nem is akárhogyan. Felkérték ugyanis a nyugdíjas klub nagymamáit, hogy ezúttal ők meséljenek az óvodában. Legtöbbjüknek természetesen volt unokája az óvodában. A gyerekek a Katica és a Maci csoportban várták, hogy milyen meséket hallgathatnak meg, akik mondókával is készültek.

Először egy fiatal legény lépett be a csoportszobába, akiről kiderült, hogy igazából Sváb Kovácsné Rédai Erzsébet óvodavezető, aki szegénylegénynek öltözött. Tarisznya volt a vállán, amiben bor, hamuban sült pogácsa és furulya is volt, amit a gyerekeknek ki kellett találni. A tarisznya tartalmára természetesen jobbnál jobb ötleteket mondtak a gyerekek, de a végén minden kérdésre fény derült. A „szegénylegény” pedig a furulyáján eljátszotta a magyar népmese dallamát, amit szintén sikerült eltalálniuk a gyerekeknek. Ezt követően a nagymamák meséket olvastak fel az óvodásoknak, akik megtapsolták őket.

Kapcsolódó cikkek