back to top
2024. október 22., kedd

heti érdekes

Friss cikkek  

Lakiteleki Talajok Egészségéért

Egy nap a Lakiteleki Talajok Egészségéért nevű képzés célja az volt, hogy minden résztvevő számára könnyen érthető és gyakorlati tudást nyújtson a talajvédelemről és kezelésről.

Lakitelek Önkormányzata, az Iskolakertekért Alapítvány, Színeskert Alapítvány és a Discovery Center szervezésével egy egésznapos képzésen vehettek részt a gazdálkodók, kiskertesek, döntéshozók, pedagógusok és szabadon bárki, aki érdeklődött az esemény iránt.

A képzésen részt vevők megalapították a LakiTERRA nevű csapatot, akik Lakiteleken szeretnének munkálkodni egy egészségesebb talajért. A közös tanulás egészen az alapoktól kezdődött megismerve a talajt, amin élünk. Ezt követően vízmegtartásról is szó esett, valamint komposztálás tudásának az elsajátítása sem maradhatott ki a képzésből. A Laki-Konyha által készített finom svédasztalos ebéd után a falugazda és az alpolgármester mutatta be Lakitelek területi adottságait.

Az elméleti tudás mellett gyakorlati tudás megszerzésre is volt lehetőség, terepen folytatódott a képzés, mivel a Művelődési Ház mellett kb. kettő és fél méter mélyen kivájt gödörben nézhették meg a résztvevők a lakiteleki talaj összetételét. Senki se lepődött meg azon a tényen, hogy főleg homokról van szó és vízmegtartó ereje szinte nincs is.

A terepmunka a színeskertben folytatódott, ahol minőségi föld alakult ki hála annak a tíz éves munkának, amióta megalapította az intézmény a színeskertet. A képzés végén egy Területi Megállapodást írtak alá LakiTERRA tagjai, amelyben hosszan lefektették, hogy közösségként felelősséget vállalnak az aláírók a talajaink egészségéért.

 

Kapcsolódó cikkek