1. 2024.09.19. csütörtök, Vilhelmina
  2. |
  3. 22 °C
  4. |

Minden, amit tudni akartál az 5G-ről

Ma már nálunk is egyre szélesebb körben válik elérhetővé az 5G, ami – mint minden technológiai újítás – érthető módon megosztja az embereket. Valaki örömmel fogadja, valaki tart tőle, valaki pedig elhisz minden butaságot, amit az interneten olvas vele kapcsolatban. Ideje végre tiszta vizet önteni a pohárba!

 

Cikkünk elkészítésében segítségünkre volt a Tok-Shop.hu, ami telefontokok, fóliák, mobilos és tabletes kiegészítők széles tárházával várja vásárlóit webshopjában.

Az 5G pozitívumai

Az 5G jelentése ötödik generációs mobilhálózat. Vagyis az eddig legmodernebbnek tartott 4G egy továbbfejlesztett változatáról van szó, ami több tekintetben is felülmúlja elődjét. Nézzük is, hogy pontosan miben:

- Gyorsabb kapcsolat: az 5G segítségével az internet sebessége megnő, tehát gyorsabban töltődnek be a nagyobb fájlok, ezáltal a streaming és az online játékok akadozásmentessé válnak, a weboldalak hamarabb megjelennek.

- Rövidebb késleltetési idő: a válaszidő az 5G kapcsolat esetében igen rövid, mindössze pár milliszekundum. Ennek nem a szimpla böngészés közben van nagy jelentősége, hanem például a játékok során, ahol pár századmásodperc késés is sokat jelent, valamint az olyan, felfutóban lévő technológiák esetében, mint az önvezető autók.

- Magasabb kapacitás: mindenki számára ismerős jelenség, amikor egy olyan helyen, ahol nagy tömeg van (pl.: koncert, fesztivál, zsúfolt strand) nem tud rendesen internetezni, mert a sok eszköz egy időben történő használata túlterheli a hálózatot. Az 5G viszont erre is megoldást nyújt, hiszen nagyobb kapacitással bír, így kevésbé terhelődik túl.

Mindezek által könnyen belátható, hogy az 5G teljesen új távlatokat nyit az oktatásban, munkában, szórakozásban és a mindennapi életet megkönnyítő okoseszközök használatában is.

Tévhitek az 5G-vel kapcsolatban

Ahogy az lenni szokott, ha megjelenik egy technológia, mindig akadnak ellenzői, akik élből elutasítják, és mindenféle konteókkal riogatják embertársaikat az interneten, melyeknek a nagy része természetesen nem igaz. Nézzünk is párat:

- “Az 5G rákot okoz” – elterjedt egy olyan tévhit, miszerint a rádiófrekvenciás sugárzások károsak az emberre nézve, és rákos elváltozásokat okoznak. Az egészségügyi hatóságok viszont már többször is megvizsgálták ezt a kérdést, és erre semmiféle bizonyítékot nem találtak, tehát ez csak amolyan városi legenda.

- “Az 5G kapcsolat alacsonyabb adatbiztonsággal jár” – ez sem igaz, hisz folyton jelennek meg új titkosítási protokollok, biztonsági megoldások, így semmivel sem kockázatosabb használni, mint az elődeit. A legnagyobb veszély itt is az emberi faktor, azaz amikor maga a felhasználó adja meg az adatait illetékteleneknek.

Éljünk az 5G nyújtotta lehetőségekkel!

Ma már minden újonnan forgalomba kerülő okostelefon képes az 5G kapcsolatra, ám a mobilszolgáltatóknál lehet, hogy külön kell kérvényezni a funkció aktiválását. A régebbi készülékeket pedig érdemes lecserélni, hogy élvezni tudjuk a villámsebes, stabil adatkapcsolatot.