1. 2024.09.18. szerda, Diána
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

LAKITELEKI KÖZMEGHALLGATÁS

A Petőfi Sándor Művelődési Ház és Közösségi Színtérben Lakitelek Önkormányzata megtartotta az idei falugyűlést, melyen csekély számú érdeklődő jelent meg és mindösszesen egy személy tett fel kérdéseket a faluvezetőknek.

 

A Közmeghallgatás Madari Róbert polgármester részletes beszámolójával kezdődött. A beszédében számos fontos információ hangzott el az elmúlt egy évről és a nagyközség jövőjét is érintette. Leszögezte, hogy különleges alkalom a mostani falugyűlés, hiszen a 2019-ben megválasztott képviselő testület utolsó hónapját tölti, mivel a mandátum október elsejével lejár és váltják őket a júniusban megválasztott képviselők. Egymás követően a második ciklusát kezdi meg Szűcs Pál, Fehér István, Tóthné Balla Mária és Hegedűs-Boros Rebeka, míg Dombi Sándor és Beke Bálint újonnan megválasztott képviselőként kezdik a munkát. A polgármester pedig ismét Madari Róbert a következő öt esztendőben.

 

Polgármester elmondta, hogy nem egyszerű időszakban vették át az önkormányzat irányítását, hiszen több külső tényező is befolyásolta a körülményeket, mint például a Covid-járvány, háború és az Európai Unió és Magyarország Kormánya kapcsolata. Ennek ellenére néhány nagyobb beruházásra lehetnek büszkék, a belterületen utak aszfaltozása, az egészségház megépítése, bicikliút építése és a Tőserdei Turisztika Központ megvalósítása. A jövőt illetően a Komplex turisztikai fejlesztés lett bemutatva, mely keretein belül 465 millió forint forrást nyert Lakitelek, melyről már tájékoztattuk olvasóinkat. A helyi lakosságszám ismét ötezer fő alatt van, így 2025-ben ismét részese Lakitelek a Magyar Falu Programnak, amely mentén további forrásokra lehet pályázni. A demográfia alakulása a szociális tűzifára is hatással van, így a belügyminisztériumtól tűzifa támogatás illeti a nagyközséget. Bizonytalan időre Lakitelek ismét fogorvos nélkül maradt, hiszen a frissen érkezett fogorvosnő nem szeretné tovább kitölteni a praxisát és a jelzését követően még GYES-re ment. Az önkormányzat keresi az utódját.

 

A beszámolót követően Olajos István a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója felszólalt és ismertetett információkat az intézményével kapcsolatban. Az iskola kapacitása maximálisan ki van használva a létszámot illetően, hiszen közel ötszáz diákja van az általános iskolának. Jelezte, hogy terembővítésekre lenne szükségük, nem utolsó sorban a százötven fő befogadására képes étkező megépítése is régóta óta tervben van. Az iskolának nem az önkormányzat a fenntartója, azonban igazgató úr szerette volna ismertetni a jelenlegi terveiket a megjelentek előtt.

 

A lakossági kérdéseknél a résztvevők nem bővelkedtek felszólalókban, hiszen csupán Mihalik Tibor készült kérdésekkel és javaslatokkal. A Muraközy utca rendbetételét vetette fel, melynek megvizsgálásáról az önkormányzat részéről ígéretet kapott. A temetőnél való szelektív hulladék kezelésére is kapott ígéretet. Egyik javaslata alapján Oncsánál fognak végezni munkálatokat gyom és cserjementesítéssel kapcsolatban. Más nem fogalmazott meg kérdést a 2024-es Közmeghallgatáson.