1. 2024.09.18. szerda, Diána
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

A népdalt és a néptáncot népszerűsítették a népzenei találkozón

Népdalkörök, tánccsoportok, citerazenekarok léptek fel a Vass Lajos Népzenei Találkozón, amit már tizennegyedik alkalommal rendeztek meg Lakiteleken. A találkozó nemzetközi volt, mert a bajmoki testvértelepülés népdalköre és tánccsoportja is színpadra lépett.

 

A Lakiteleki Szikra Népdalkör, a Lakitelek Közművelődésért Alapítvány és Lakitelek Önkormányzata tizennegyedik alkalommal rendezte meg, a helyi közösségi színtér színháztermében, a Vass Lajos Népzenei Találkozót. A neves szakember több éven keresztül irányította a népzenei találkozókat a községben. Akkor még a Holt-Tisza partján, a szabadtéri színpadon. A mostani találkozón a fellépőket és a nézőket Vargáné Darabos Márta tanítónő köszöntötte, aki már jól ismeri a csoportokat, hiszen számtalan alkalommal volt már ilyen és hasonló rendezvényen műsorközlő.

Elsőként az egyik szervező, a Lakiteleki Szikra Népdalkört láthatták az érdeklődők. A csoport 55 évvel ezelőtt alakult Csinger Sándorné vezetésével, 2017-ben bekövetkezett haláláig ő irányította a népdalkört. Elsősorban helyi gyűjtésű, de más tájegységek dalait is énekelték. A jelenlegi vezető Verzár Csabáné, művészeti vezető pedig Rőfiné Törteli Ágnes. A népdalkört a Lakiteleki Ifjúsági Néptánccsoport követte, akik Sallai András és Sallainé Győri Csilla irányítása mellett dolgoznak. A csoport többek között Bodrog-közi, Dél-Alföldi, mezőségi székelyföldi, csíki és szilárdsági táncokkal ismerkedett már meg. A következő fellépő szintén lakiteleki volt, még pedig a Dudorások citerazenekar, akik 2013-ban alakultak, és akik a népzene szeretetét már gyermek korukba magukba szívták.

A vajdasági, pontosabban Bajmoki Dózsa György Magyar Művelődési Központ Búzavirág Népdalkörének repertoárja sokszínű. Műsorukban a népdalok dominálnak, de egyházi dalokat is énekelnek. Hagyományaikat ápolják, és tovább adják a következő generációknak. Számtalanszor jártak már külföldön, többek között Lakiteleken is. A szintén bajmoki Jedinstvo Néptánc Egység, amely 1953-ban alakult, szerb néptáncot mutatott be.

Az Ágasegyházi Boróka Népdalkör és citerazenekar 1992-ben alakult. Több száz hazai és külföldi fellépésen vannak már túl. Mindig ragaszkodtak a tiszta forrásból származó autentikus népzenei anyagok őrzéséhez, tovább adásához. Eddig két önálló lemezük jelent meg. A Kecskeméti Hírös Nyugdíjas Klub Énekkara a 90-es évek második felében alakult csoporttá. Vezetőjük Barta Jánosné, akinek irányításával az ország több településén is felléptek már, de sikeresen szerepeltek a különböző minősítő versenyeken is.

A Tiszaalpári Bársony Mihály Népdalkör ebben az évben ünnepli megalakulásának ötven éves évfordulóját. Bársony Mihály a népművészet mestere volt, citerákat, tekerőlantokat készített a településen, ezért vették fel az ő nevét. A dalcsokrukban helyi népdalokat adtak elő. A Szépkorúak Kórusa Tiszakécskén, a Barátság Nyugdíjas Klub tagjaiból alakult 2002-ben. A dal és a hagyományok szeretete hívta össze a csoportot. Vezetőjük a kezdetektől egészen a haláláig Zoboki Józsefné volt. Jelenleg Bekőné Lovas Márta irányítja a csoportot. Fennállásuk 15. évfordulóján jelent meg első CD-jük. Tisza-menti dalokkal szórakoztatták a közönséget.

A program befejezés után közös ebéden vettek részt a fellépő csoportok tagjai.