1. 2024.04.28. vasárnap, Valéria
  2. |
  3. 22 °C
  4. |

Kulturális évadzáró megemlékezéssel

Huszadik alkalommal rendezték meg Tiszaalpáron a Kulturális Évadzárót, ami ezúttal az idősek karácsonya is volt. Az ötlet Horti Sándor tanártól származott, aki a mostani eseményt már nem élhette meg.

 

Ezúttal nem a művelődési házban, hanem az általános iskola tornatermében tartották az eseményt. A mostani rendezvénynek is az volt a célja, hogy megmutassa a település rejtett kincseit, tehetségeit, akik esetleg rejtve maradnak a szemek elől. A mostani programban a fellépők megmutatták Tiszaalpár kulturális értékeiket. A rendezvényt dr. Vancsura István polgármester nyitotta meg, aki elmondta, hogy a kulturális évadzáró már hagyomány településük életében. Tiszaalpár csodálatos település nem csak természet értékeit, hanem kultúráját tekintve is. Sajnos a mostani ünnepséget beárnyékolta Horti Sándor halála, aki két nappal korábban, 85 éves korában hunyt el. A jelenlévők egy perces néma felállással emlékeztek az egykori tanárra és zenészre, aki több hangszeren is játszott, és a Bársony Mihály népdalkört is tizennyolc éven keresztül vezette.

Hagyomány az is a településen, hogy ilyenkor köszöntik azokat a gyermekeket, akik az adott évben születtek. Korábban ezt a Mihály-napi rendezvényen tették meg, de most átkerült erre az eseményen. A Covid előtt ötven gyermek született egy évben, 2022-ben hatvanöt, most pedig hatvannégy. Az Univer Zrt. nevében Sándor Béla jelképesen egy anyukának adott át ajándékot, de valamennyi 2023-ban született gyermek megkapja majd.

A műsorban először a Tündérrózsa Óvoda Teknős csoportjának óvodásai mutatkoztak be. A Nyugdíjas Baráti Kör spanyol táncot mutatott be. Őket az Árpád Fejedelem Általános Iskola diákjai követték, akik közül először Novák Ákos és Török Zorán énekelt. A 4. és 2. osztályosok látványos produkciót mutattak be, a Jövőnkért Alapfokú Művészeti Iskola diákjai pedig modern táncot. Az Árpád Nyugdíjas Klub tagjainak táncát már megszokhatták a tiszaalpáriak, mert szinte nincs olyan rendezvény, ahol ne mutatkoznának be. Látvány elemekkel tűzdelt akrobatikus táncot is láthattak az érdeklődők különböző iskolás korú lányok előadásában. A Kádár Lajos Nyugdíjas Klub tagjai Jókai Mór: Melyiket a kilenc közül című művét mutatták be. Nagy sikert aratott Novák Gábor, Ha én gazdag lennék című musical előadásával. A Móricz Zsigmond Alapfokú Művészeti iskola növendékei különböző hangszereken mutatták be tudásukat. Az általános iskola szülői közösségének tánca is tapsra inspirálta a kezeket. A helyi fellépők közül utolsónak mutatkozott be a Bársony Mihály népdalkör, akinek a vezetője Bársony Andrásné Rózsa megemlékezett Horti Sándorról csak úgy, mint Szerényi Béla népzenész, hangszerkészítő, aki minden Mihály-napi tekerőlantos találkozón itt volt és népszerűsítette a tekerőlantot. A műsor végén Kovács Nóri Karácsonyi hangok címmel adott koncertet.

A program befejezéseként a nyugdíjasokat rétessel vendégelte meg az önkormányzat.