back to top
2024. október 23., szerda

heti érdekes

Friss cikkek  

Ismét komédia a Pálinkaházban

A HarminczHázas Pálinkaváros kamaraszínpadán a Csillagfény Produkció társulata ismét egy dupla előadással nyitotta meg az őszi szezont, ezúttal Hanoch Levin komédiáját hozta Lakitelekre.

Hanoch Levin, az izraeli drámairodalom és színház legnagyobb alakja. Ötvenöt évet élt, azonban rövidnek mondható élete során ötvenhat színdarabot írt, közte a Lakiteleken színpadra állított „Az élet mint olyan” című darabját. A Kecskemétről érkező Csillagfény Produkció társulat adta elő a közönségkedvenc darabot, amely a helyiek körében is osztatlan sikert aratott.

A békésen alvó házaspár egy széles, nagy, hitvesi dupla ágyban. Az éjszaka közepén a férfi hirtelen felriad: roppant nyomást érez a mellkasán. Ez infarktus – gondolja – és akkor itt a vég. S itt a számvetés ideje. Úgy érzi, elfecsérelte az egész életét, s szerinte mindennek fő oka a mellette alvó, szuszogó asszony, aki – most is! – ahelyett, hogy vele törődne, édesdeden mosolyog, és feltehetően nagyon kellemes dolgokról álmodik. A férfi ekkor tehetetlen dühében, elfeledkezve előbbi halálfélelméről, leborítja asszonyát az ágyról, majd bejelenti: elköltözik és új életet, új asszonyt keres, mielőtt még nem késő. Az elhatározás azonban mindig könnyebb, mint a végrehajtás.

A házaspár éjszakai, több menetes, sírni- és nevetnivaló élet-halál harcáról szól. Az emberi párkapcsolatok olyan mély és igaz alaphelyzetéről beszél, amellyel legalább is egyszer nagyon sok férfi és nő szembesült, szembesül, vagy szembesülni fog élete folyamán.

Szereplők: Leviva (feleség): Havasi Klári, Yona (férj): Türei Márk, Gunkel(szomszéd): Garzó Béla, a rendező: Türei Márk, aki egyben a Csillagfény Produkció alapítója is, míg az esemény szervezője Honti Dorka volt.

 

Kapcsolódó cikkek