back to top
2024. október 22., kedd

heti érdekes

Friss cikkek  

„Lakiteleken lakni nagyon jó…”

A semmiből érkezett egy Lakitelekről szóló dal, ami a közösségi médiának köszönhetően a faluban felkapottságot élvez. Készítettünk egy rövid interjút a szöveg írójával és a dal készítőjével, aki a mesterséges intelligenciát alkalmazta segítségül.

Bach Norbert készítette a dalt és írta a szöveget, amelyet feltett a leghíresebb videómegosztó platformra, IDE kattintva meghallgathatják.

Norbertnek feltettünk néhány kérdést.

Mióta élsz/éltek Lakiteleken és szerettek-e itt élni?

Tavaly májusban költöztünk ide hárman. A feleségemmel és a kislányunkkal, előtte én negyven évig Pesten éltem, a feleségem Kecskeméten. Ő nem tudta megszokni a pesti életet, viszont én Kecskemétre nem akartam költözni. Úgy jutottunk közös nevezőre, hogy mindketten nyugalmat szeretnénk nyugodt életet, így ilyen helyet kerestünk. A kisfiunk már ide született januárban. Az ő gyerekei már tősgyökeres lakitelekiek lesznek egyszer. Nagyon szeretünk itt lakni, az emberek nagyon kedvesek, befogadóak, szinte csak jó tapasztalatunk van. Már vannak olyan emberek itt, akikre barátként tekintünk. Tetszenek a rendezvények, a hagyományok, a szüreti bálról is készült egy dal!

Milyen hatások inspirálták a dal szövegét?

A dal szövegét kizárólag személyes tapasztalatok alapján írtam és szégyellem is magam, hogy a Szabó Tüzépet, ahol sokat vásárlok kifelejtettem a dalból. Ezúton is bocsánatot kérek Laci.

Egyértelmű volt, hogy megosztod a zenét a “nagyközönség” számára?

Nem feltétlenül akartam megosztani, a feleségem mondta, hogy rakjam fel a lenépszerűbb zenemegosztó oldalra. Ezt anonim módon szerettem volna, de egy kedves szomszéd leleplezett. Kis község vagyunk, nem maradhat titok!

Gondoltad volna, hogy helyi szinten ilyen rövid időn belül ennyire felkapott lesz?

Nem gondoltam, hogy ennyire „felkapott” lesz, mivel nem reklámoztuk sehol, csak mi hallgattuk. Az nyilván felmerült bennem, hogyha valaki rátalál és megosztja, itt lesz hallgatósága, hisz mindenkinek jól esik visszahallani a saját születési helyéről, vagy csak a lakóhelyéről szóló, szerintem fülbemászó dallamokat és szövegeket, aminek megalkotásában azért a modern technológia (AI) is segített.

Mit szólsz ahhoz, hogy egyesek Lakitelek Himnuszaként hivatkoznak az általad generált dalra?

Himnuszként azért egy „kedvesebb” a községre sokkal jellemzőbb szöveggel megírt dalt tudnék elképzelni, az emberek barátságosságáról, az összetartásukról, a rengeteg programról és a természeti adottságokról, vagy épp a csodás Tőserdőről.

Kapcsolódó cikkek