back to top
2025. március 4., kedd

heti érdekes

Friss cikkek  

Hegyközségi szakmai kirándulás a Balaton déli részén

A Szentkirály-Lakitelek Hegyközség minden év elején szervez szakmai kirándulást valamilyen borvidékre. Ezúttal a Balaton déli részén lévő borászatok közül négyet látogatták meg.

Már több mint tíz éve annak, hogy ez a szakmai kirándulás elindult és azóta is nagy népszerűségnek örvend. A célja pedig nem más, mint megismerni más borvidékek szőlőtermesztését és borkészítését. A szervező ezúttal is László Géza, a Szentkirály-Lakitelek Hegyközség alelnöke volt. Azt, hogy milyen területre utazzanak, a hegyközség tagjai döntik el. Ezúttal a Dél-Balaton kapott prioritást, azon belül is Lelle, Boglár és Szemes.

Elsőkét a Garamvári Szőlőbirtokot látogatták meg Balatonlellén, ahol a borok mellett, kiemelt szerepet tölt be a pezsgő készítés. A társaság tagjai természetesen megtekintették a borászati üzemet, majd pedig egy borkóstolón vettek részt. Mivel jelentős a pezsgő gyártás, ennek megfelelően két száraz pezsgőt is kóstoltak, egy Extra Dryt, valamint Brutot. A borok közül pedig cserszegi fűszerest, rozét, Chardonayt, valamint egy 2019-es Cabernet Franc.

Az IKON Borászat Balatonlellén, pontosabban Rád-pusztán tevékenykedik. Amint azt hangoztatják, náluk a tradíció, valamint a modernitás találkozik a pohárban. Nagy múltú szőlő- és borművelő hagyomány éledt újjá, amikor az IKON Borászat 2007-ben családi, baráti összefogással elkészült, Konyári János szakmai irányításával. Itt a pince látogatás után a csoport megnézett egy Cabernet Franc ültetvényt, majd a borkóstolás következett. A fajták pedig: Chardonay, zöld veltelini, rajnai rizling, Genezis (ami egy Cabernet Sauvignon, merlot, Cabernet Franc válogatás), Cabernet Franc és a végén egy fantázia nevű bort a Tulipánt ismerhették meg.

A második napon először a Balatonbogláron lévő Légli Szőlőbirtokot és Borászatot nézték meg, ahol maga a tulajdonos Légli Ottó és felesége fogadta őket. „A bor számomra végül

is az egyetlen kifejezési mód arra, hogy hogyan is gondolkodom a mai világunkról” Ez Légli Ottó ars poeticája. Ennél a borászatnál borkóstolóval kezdődött a nap, még pedig 2019-es Furmint pezsgővel. Utána olaszrizling következett, egy 2119-es rajnai rizling, majd pedig egy 2020-as Souvignon Blanc. Érdekes, hogy mind a három borászat készít pezsgőt. Amint azt elmondták a borból készült italok közül a pezsgő az egyetlen, aminek az utóbbi időben nőtt a fogyasztása. A nap érdekessége volt, hogy a csoport tagja, Gyányi László ezen a napon volt ötven éves. Az első bort az ő egészségre itták azon a délelőttön.

A délutáni programban egy sétáló kóstolón vettek részt Rádpusztán. Előtte azonban megnézték a Magyar Borok Pincéjét, ami mindenki számára nagy élményt nyújtott. A sétáló kóstolón tizenhat borászat, több mint száz bora közül lehetett választani. Mindenki a saját ízlésének megfelelő italt kért a poharába. Természetesen nem csak borokat, de pezsgőket is lehetett kóstolni, és a szőlőtermelőkről, borkészítőkről is több mindent meg lehetett tudni.

A csoport tagjai kiválóra értékelték a szakmai kirándulást, sok mindent tanultak, mind a szőlőtermesztés, mind pedig a borászat terén. Amint az hazajövet a buszban elhangzott, jövőre is folytatódni fog a szakmai kirándulás, amikor is egy újabb borvidéket fognak megismerni.

Kapcsolódó cikkek