1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Mit tehetünk egy váratlan elbocsátás után?

Természetesen a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba. Egy biztosnak gondolt állás is sajnos meg tud szűnni egyik pillanatról a másikra. Persze ez nem azt jelenti, hogy folyamatosan attól kell rettegni, hogy holnap kirúgnak minket. Csupán érdemes tisztában lenni azzal, hogy mit kell tenni ilyen esetben, valamint a szükséges tudást is frissen tartani.

 

Nem szabad tétlenkedni

Persze annak is megvan a szépsége, hogy az ember egy kicsit pihenni tud, felkészülni a következő kihívásra, de semmiképpen sem szabad vesztegetni az időt. A nyár gyakran számít uborkaszezonnak, akár 2-3 hetes folyamatok is elhúzódhatnak hónapokon keresztül. Ezért is fontos minél hamarabb cselekedni és felvenni a kapcsolatot egy szakemberrel, hogy a CV Shark szolgáltatásainak a segítségével minél hamarabb megtaláljuk karrierünk következő állomását.

Gyorsan telik az idő, észre sem vesszük és már 2-3 hónapja vagyunk munkahely nélkül. Az embernek egyből a családja jut eszébe, hogy mi történik akkor, ha nem sikerül hasonlóan jól fizető állást találni? Meddig elég egyáltalán a félretett pénz? Mi lehet a legrosszabb forgatókönyv?

Sokszor tapasztalhatjuk azt is, hogy a jól fizető állásokra nem feltétlenül azt veszik fel, aki a legalkalmasabb rá. Sokkal fontosabb az, hogy hogyan marketingeli magát az illető. Ha el tudja adni a tudását, jobb értékesítő, könnyebben tud elhelyezkedni is a megfelelő helyen.

Ezért is ajánlott all int mondani az álláskeresésre. Ilyenkor minden tréning jól jön, amivel hatékonyan felkészülhetünk az állásinterjúkra, összeállíthatunk egy megnyerő és kiválóan működő önéletrajzot, valamint egy mutatós LinkedIn-profil sem árt. A befektetett munka gyümölcse sem fog elmaradni. Van, hogy elég csak a LinkedIn felületét használni és máris özönleni fognak az állásinterjúk.

Nem kell rögtön fejest ugrani

Gyakori probléma az, hogy ahogy megtörténik az elbocsátás, az álláskereső azonnal fejest ugrik a folyamatba, ahova csak lehet, beregisztrál, gyorsan összedob egy önéletrajzot, és szinte válogatás nélkül adja le a jelentkezéseket. Ez az esetek döntő többségében nem vezet eredményhez, csak további kétségbeesést szül.

Ilyenkor érdemes inkább hátralépni egyet, átgondolni, hogy pontosan mit is keresünk, azt hol találjuk meg és milyen eszközökre lesz szükség hozzá. Ezért is ajánlott egy szakemberrel konzultálni már rögtön az álláskeresés elején.

Bárhonnan érkezhet a megfelelő ajánlat

Sokan gondolják úgy, hogy a prémium szintű juttatásokat csak a multik tudják megengedni maguknak. Pedig egy kisebb vállalkozás is tud ilyet kínálni. Kiemelt cafeteria csomag, céges autóhasználat, mutatós bónuszok. Megéri nyitottnak lenni az álláskeresésnél, nem kell túlságosan is leszűkíteni a “célpiacot”. Senki sem tudhatja előre, hogy mikor talál meg minket A Tökéletes Ajánlat. A legfontosabb, ha tudatosan, stratégiai szemlélettel álljunk neki a folyamatnak.