1. 2024.09.16. hétfő, Edit
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Huszonkét kisdiák kezdte meg a tanulást Nyárlőrincen

Boros Kornél igazgató kérdésére, miszerint kiszeretne már az iskolapadban ülni, nem sok tanuló tette fel a kezét, a Nyárlőrinci Buzás János Általános Iskola tanévnyitó ünnepségén. A 2024/2025-ös tanév ettől függetlenül szeptember 2-án megkezdődött.

 

A hagyományokhoz híven ezúttal is az ötödik osztályos tanulók vezették át az óvodából a művelődési házba, ahol a tanévnyitót tartották, a tanulási éveiket megkezdő kisdiákokat. A tanulókon és tanárokon kívül több szülő, nagyszülő és a település vezetői is ott voltak az iskolakezdés első óráján. Először a harmadik osztályosok adtak rövid műsort, majd Boros Kornél intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, hogy a nyári szünetben nem sok minden történt az iskolában. A magaságyást viszont rendszeresen és önként locsolták, a nagy melegben a gyerekek. Beszédében hangsúlyozta, hogy Magyarországon kevés olyan iskola van, aki a róla elnevezett intézményben járt. Buzás János viszont nem csak, járt, de tanított is a róla elnevezett iskolában.

A legnagyobb változás, ami történt, és ami jelenleg is zajlik az intézmény területén, a sportpálya felújítása. Műfüves pályát építenek palánkkal körül véve, amit sötétben is lehet majd használni, mert a világítást is kiépítik. Amíg a felújítási munkák folynak addig az építési területet lezárják, oda nem lehet bemenni. Október elejére várható, hogy elkészül a pálya, addig labdázni sem lehet az iskola udvarán.

Új tanár nem érkezett a tantestületbe. Az első osztályosoknak Bodor Gabriella, az ötödikeseknek pedig Kálóczi Zsófia lesz az osztályfőnöke. A hetedik osztályosoknál lesz változás, nekik Szenekné Édes Kornélia lesz az osztályfőnökük. Október elsejétől, a leköszönő polgármester Pénzváltó István, aki huszonöt évig volt iskolaigazgató, a harmadik napközis csoportban fog tevékenykedni. Az iskola jelentkezett és felvételt nyert az Aktív Iskola programra, ami arra ösztönzi a diákokat és a tanárokat, hogy még több mozgással, programmal tarkítsák a tanévet. Ennek tizenöt kötelező állomása lesz, az első a Magyar Diáksport Napja, ami szeptember 27-én pénteken lesz.

Történtek változások a házirendben, amit Kormányrendelet alakított ki. Bizonyos eszközöket, tárgyakat nem lehet az iskolába bevinni. Itt lőfegyverekről vágóeszközökről, számszeríjról beszélt az igazgató, de ilyen tiltott eszközöket eddig sem vittek be a diákok az intézménybe. Ettől az évtől kezdve olyan tárgyakat nem lehet használni, amelyekkel hang és kép felvételeket lehet készíteni. Itt a törvény kitér a mobil telefonokra, okosórákra, tablettekre és laptopokra. Aki ilyet bevisz az iskolába, annak le kell adni, amit a tanítás végéig páncélszekrényben fognak tárolni. Aki nem tartja be, annak lesznek következményei. Reményét fejezte ki, hogy ilyen nem fog előfordulni. Szülői kérésre, igazgatói engedéllyel ettől el lehet térni, például cukorbetegség estén.

A hagyományokhoz híven a huszonkét első osztályos diáknak oklevelet adott át Boros Kornél.

Olajos István a Lakiteleki Eötvös Általános Iskola igazgatója is köszöntötte a diákokat, tanárokat, a település irányítóit. Mint elmondta az önkormányzat jó gazdája az iskolának, mert nagyon sokat tesznek azért, hogy a településnek jó, biztos alapot adó intézménye legyen. Elmondta, hogy Magyarországon másfél millió diák kezdte el szeptember 2-án az oktatást. Kiművelt emberekre van szükség ahhoz, hogy egy országot fel lehessen emelni, mert az a cél, hogy a gyermekek megkapják az erőt, tehetséget és hitet, hogy a magasra tett lécet át tudják ugrani. Véleménye szerint Nyárlőrincen ezek mind megvannak. Azt kívánta a diákoknak, hogy legyen céljuk, amit meg tudnak valósítani, szeressék a munkájukat, az életet, amire az iskola szeretné őket felkészíteni. Sok örömet, élményt kívánt minden tanulónak az új tanévre.

Boros Kornél még felhívta a jelenlévő szülők figyelmét arra, hogy a nagy melegre való tekintettel több folyadékot adjanak gyermekeiknek, mikor az iskolába mennek. Elmondta azt is, hogy az emeleten lévő tantermet klimatizálják, mert ott már harminc fok feletti hőmérsékletet is mértek. Erre már érkeztek felajánlások. Kevésbé jó hírről is beszámolt, még pedig arról, hogy Fajkó József tanárnak a nyár folyamán megsérült a bal keze, aminek következtében nem tud még tanítani. A hatodikos osztályt így Acker Ildikó és Horváth Tibor fogja átvenni. Ezt követően tette fel azt a kérdést, hogy ki szeretne már iskolapadban ülni, amire csak kevesen tették fel a kezüket, majd pedig a 2024/2025-ös tanévet megnyitotta.