1. 2024.09.16. hétfő, Edit
  2. |
  3. 10 °C
  4. |

Minőségben jobbak voltak a pálinkák az előző évinél

Nyolcadik alkalommal rendeztek pálinka versenyt Tiszakécskén. Az elmúlt évek alatt jelentős mennyiségben nőtt a minták száma, de nem csak az, hanem a minősége is. A mostani hatvanhat mintát több, mint hét órán keresztül öt tagú zsűri bírálta.

 

Minden év szeptember elején tartják a Tisza-parti kisvárosban a pálinka ünnepet, amit megelőz egy pálinka verseny, amit a helyi Arany János Művelődési Központ szervez. Az elmúlt évi negyvenkilenc mintával ellentétben ezúttal hatvanhatot hoztak a versenyre magánszemélyek, kistermelők és cégek. Az öt tagú bíráló bizottság, melynek tagja volt e sorok írója is, húsz pontos bírálati rendszer alapján értékelte a párlatokat. A benevezett minták közül almából, birsalmából, körtéből, szilvából, potyóka szilvából, cseresznyéből, meggyből, kajszibarackból, faeperből, fügéből, málnából, sütőtökből, de még csipkebogyóból is készültek pálinkák. Nagy részüket ágyas változatban is megkóstolhatták az ítészek. Ezen kívül volt, ezerfű keserű likőr, dióval érlelt szőlő, vörös rózsaszirom elixír, csokis meggy, de még whisky is.

- Meg kell jegyezni, hogy az elmúlt nyolc év alatt dinamikus fejlődést láttunk a minták minőségében, mondta Pásztor Sándor a bíráló bizottság elnöke. - Emlékeim szerint az első versenyen húsz egynéhány mintával indultunk, most pedig hatvanhatot hoztak, ami azt jelenti, hogy a háromszorosára ment fel a mintaszám. Azokon a versenyeken, ahol a bíráló bizottság tajai objektíven bírálnak őszinték az előállítókkal, felhívják a figyelmüket, amiken javítani kellene, ott a minták minősége minden évben javul. Ezt tapasztaltuk ezúttal is. 2024, az előző évekhez képest jóval kedvezőbb volt a gyümölcstermés szempontjából. A minőséget még nem tudjuk határozottan megmondani, mert még nagyon sok pálinka nyers, de azt kijelenthetjük, hogy minden versenyen több a mintaszám. A minták minősége is az előző évhez képest lényeges javuláson ment keresztül. A hatvanhat nevezett mintából negyvenhét arany és ezüst minősítést kapott. Ez azért érdekes, mert az értékelési szempontok, a húsz pontos bírálati rendszernél úgy vannak kialakítva, hogy az a pálinka, amelyiknek nincs hibája és erénye, azok bronzérmesek. Azok, amelyek ezüst, vagy arany minősítést kapnak, az átlagtól jobbak. A mostani tiszakécskei versenynél a nevezett minták hetvenegy százaléka az átlagtól jobb volt, és kisebb, vagy nagyobb értékben pozitív értékeket hordozott magában, értékelte a versenyt a bíráló bizottság elnöke.

Pásztor Sándor elmondta még, hogy hét éve szinte nem volt barack termés. 2024-ben viszont lehet beszélni értékelhető és érezhető barack termésről. Míg az elmúlt évben kettő nevezés érkezett, most nyolc. Ez igaz más gyümölcsökre is, mert lényegesen kevesebb volt ebben az évben a fagykár. A pálinkát kedvelők többsége legjobban a barack termésnek örült, amit már nagyon vártak.

A tiszakécskei versenyre mindig hoznak különleges párlatokat a termelők. Ezzel kapcsolatban Pásztor Sándor a következőket mondta: Mindenképpen örülök neki, gratulálok azoknak, akik ezeket a különleges párlatokat készítik. Meg kell említeni a potyóka szilvát, amiből nehéz pálinkát készíteni, mert kicsi, sok munka van vele, de egy szép tételt kóstoltunk, ami aranyérmes lett. Faeper pálinkával ritkán találkozunk, akkor is kevés alkalommal értékelhetővel. Most hármat is bíráltunk, amiből kettő határozottan jó volt, és aranyat kaptak. Meg kell említeni a csokis meggyet is, ami szintén arany minősítést kapott. Különleges volt a whisky is, amit magán emberként nagyon nehéz előállítani. Mindent összevetve nagy fejlődésen mentek keresztül a párlatok, ami a minősítésben is megmutatkozott, tette hozzá Pásztor Sándor.