1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Ilyen hatással van az elhanyagolt levegőszűrő az autónk teljesítményére

A levegőszűrő az az alkatrész, amit az autó karbantartása során sokan figyelmen kívül hagynak. Ez nagy hiba, hiszen fontos szerepet játszik az autó optimális működésében. A tiszta és jól működő szűrő biztosítja, hogy a motor elegendő tiszta levegőt kapjon, ami a hatékony működéshez nélkülözhetetlen.

 

Most megmutatjuk azt, hogy milyen hatással lehet gépkocsinkra az elhanyagolt, piszkos vagy eldugult levegőszűrő, és ha nem cseréljük időben az elhasználódott alkatrészt.

A szűrő és a teljesítmény kapcsolata

Ha új terméket szeretnénk vásárolni, elég szétnéznünk az olajshop.hu levegőszűrő kínálatában, ahol bármilyen autótípushoz megtalálhatjuk a megfelelő alkatrészt. Ez fontos, hiszen egy olyan eszközről beszélünk, ami elsőre jelentéktelennek tűnhet, jobban megnézve azonban nélkülözhetetlen, ha szeretnénk, hogy autónk megfelelően működhessen.

A levegőszűrő feladata, hogy megszűrje a motorba kerülő levegőt és eltávolítva belőle a port, a káros részecskéket és az egyéb szennyeződéseket. Ha a szűrő eldugul, és nem tudja megfelelően ellátni a feladatát, a szennyeződések bejutnak a motorba. Ez gyorsíthatja a motor kopását, negatív hatással van az égési folyamatokra és csökkenti a teljesítményt. Hosszú távon pedig súlyos károkat is okozhat, beleértve a dugattyúk, a hengerek és a szelepek sérülését.

Fokozott üzemanyag-fogyasztás

A nem megfelelő levegő-üzemanyag arány esetén a motor megpróbálja kompenzálni a csökkenő teljesítményt, ami általában az üzemanyag-fogyasztás növekedéséhez vezet. Egy koszos levegőszűrő miatt tehát a motor több üzemanyagot éget el, hogy ugyanazt a teljesítményt nyújthassa, amit tiszta alkatrésze esetén érne el. Ez kicsit olyan mint leragasztani a szánkat futás közben…

Ez hosszú távon jelentős többletköltséget eredményez, és könnyen vezethet a motor meghibásodásához is. Amennyiben tehát szeretnénk, hogy ne kelljen a szükségesnél jóval több pénzt áldoznunk a karbantartásra, fontos, hogy odafigyeljünk a szűrő tisztaságára, szükség esetén pedig a cserére.

Magasabb károsanyag-kibocsátás

Az égési folyamat hatékonyságának csökkenése nemcsak a magasabb fogyasztáshoz vezet, de a motor károsanyag-kibocsátása is nagyban növekedhet. Több szénhidrogén és szén-monoxid kerül a kipufogógázba, ami komoly környezetkárosító hatással rendelkezik.

Ez napjainkban egyre komolyabb problémát jelent, ami azt jelenti, hogy az autósoknak is egyre komolyabb környezetvédelmi szabályozásokkal kell szembenézniük. Ha tehát szeretnénk ökológiai lábnyomunkat csökkenteni és elkerülni a magas károsanyag-kibocsátással járó problémákat, mindig figyeljünk oda a levegőszűrő minőségére.

Egyéb mechanikai problémák

A koszos levegőszűrő összességében a motor instabil működését eredményezi. Egyik fő kiváltó oka lehet például a gyújtásproblémáknak is, ami a motor egyenetlen működéséhez vezethet. Ennek eredményeképp az autó rángatni fog, kevésbé lesz kényelmes a vezetés és gyakrabban tapasztalhatjuk a motor működési zavaraiból adódó, komolyabb problémákat.