1. 2024.09.18. szerda, Diána
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Miért fontos az épületek hő- és hangszigetelése, és milyen anyagokat válasszunk?

A különböző épületszerkezetek, a homlokzatok, a tetők, a födémek, az aljzatok, a nyílászárók hőszigetelése kiemelten fontos napjainkban az energiatakarékos és hatékony otthonok szempontjából.

 

Sokféle szigetelőanyag közül választhatunk a szigetelendő szerkezet jellemzői, az igényeink és a költségvetésünk alapján, ezért nincs könnyű dolgunk, ha az optimális megoldást keressük. Első lépés, hogy megismerjük valamennyit, majd eldöntsük, hogy megfelel-e a céljainknak. Nézzük, miből válogathatunk!

Miért van szükség az épületek hőszigetelésére?

A szaküzletek kínálatában, így a Józan Kft. webáruházban a kőzetgyapot szigetelés csak egy a sokféle anyag közül, amelyek optimálisak lehetnek otthonaink szigetelésére.

Az épületek energiahatékonyságára vonatkozó szigorú előírásoknak köszönhetően napjainkban már egyetlen családi ház sem épülhet hőszigetelés nélkül, de a meglévő, régebbi építésű családi házak többségében még nem vagy nem a mai követelményeknek megfelelően készült a szigetelés.

A szükségességét mindenki a saját bőrén érezheti, ugyanis a nem vagy nem megfelelően kialakított otthonokban télen kellemetlenül hidegek lehetnek a falak és/vagy a padló, nyáron pedig a túlzott meleg miatt érezhetjük magunkat kényelmetlenül. Nem beszélve arról, hogy emiatt a fűtés és a klimatizálás is sokba kerül, meg kell tehát találni az ideális szigetelőanyagokat.

Hosszú távú megoldásra van szükség

Az ideális szigetelőanyag kiválasztása a szigetelendő terület ismeretében lehetséges, más típusú anyagra van szükség a falak, a tető, a födémek, valamint a víznek kitett szerkezetek esetében. Minden anyagnak megvannak a sajátos tulajdonságai, amelyek alkalmassá vagy alkalmatlanná teszik a különböző szigetelési feladatokra.

A falazat anyaga döntő jelentőségű a szellőzés, páraáteresztés, penészedés szempontjából. Mivel az otthonainkat hosszú távra tervezzük, a lehető legjobb anyagokat kell választani.

A leggyakrabban alkalmazott és legolcsóbb a polisztriol vagy EPS/XPS szigetelés, amely elsősorban a homlokzatok, falak és a lábazatok sziegetelőanyaga, de egyes változatai lépésállóak, így födémek, lapostetők esetén is használhatók. Nemcsak kiváló hő-, hanem jó hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik, így az extrém hőmérsékletek mellett a külső zajokkal szemben is megvédi otthonainkat.

A polisztirolhab természetes alternatívája lehet a tűzálló, víztaszító és páraáteresztő kőzetgyapot szigetelés, amely sokoldalúan, fal- és födémszerkezetekhez, lépéshang-szigetelésekhez, lapos- és magastetőkhöz egyaránt használható.

Egyéb szigetelőanyagok

Tetők, padlásterek esetén, szarufák közötti szigetelésként alkalmazható a kőzetgyapotnál olcsóbb, de kisebb nyomószilárdságú üveggyapot.

Számos korszerű szigetelőanyagot választhatunk, például a sokoldalú és az EPS-nél nagyobb vízszigetelő képességgel rendelkező purhabot, vagy az egészséges otthonokat eredményező természetes farost-, gyapot-, kenderszigeteléseket.