1. 2024.09.18. szerda, Diána
  2. |
  3. 23 °C
  4. |

Valóban fontos a gumiabroncs gyártási ideje?

Amikor új abroncsgarnitúrát keresünk, számtalan paraméterre, jellemzőre figyelni kell. Fontos a méret, hogy illeszkedjen az adott járműhöz. Az sem mindegy, hogy téli vagy nyári típust választunk. A plusz funkciók, mint a defekttűrés is számít. Végül pedig ott van a gyártási idő, aminek sokan nagy jelentőséget tulajdonítanak, de valóban oda kell rá figyelni?

 

A gyártási idő befolyásol valamit?

Természetesen elméleti szinten egyáltalán nem mindegy, hogy egy 2 hónapos vagy egy 20 éves gumiabroncsot szerelünk fel az autóra. Az már viszont más kérdés, hogy a gyakorlatban ilyen helyzettel nem fogunk találkozni. Kereskedőnél biztosan nem fogunk ilyen régi abronccsal találkozni, de még 10 évessel sem. Elég megnézni a Gumiflex személy gumiabroncs kínálatát, ami tele van minőségi, friss termékekkel.

Az abroncs nem éppen egy olyan eszköz, ami nagyon gyorsan romlik. A gyakorlatban nincs különbség egy 2 hónapos, egy 2 éves, de még egy 5 éves gumiabroncs között sem, ha megfelelően tárolták őket. Szavatossági ideje nincs, de a gyakorlatban nem igazán fogunk találkozni 10 évnél idősebb gumival kereskedőnél.

Az már egy teljesen más kérdés, hogy mi a helyzet, ha magánszemélytől vagy más forrásból vásárolunk új garnitúrát. Sokszor a spórolás jegyében választunk más alternatívát a kereskedő helyett. Ennek megvannak az előnyei (olcsóbb), de a hátrányokra is fel kell készülni. Sok esetben nem tudhatjuk, hogy hogyan tárolták eddig a garnitúrát. A DOT szám alapján leolvashatjuk, hogy hány éves, de nem tudjuk, hogy az elmúlt éveket a szabadban, minden időjárási és más külső hatásnak kitéve vagy a garázs mélyén töltötte.

Ha kereskedőnél vásárolunk, az idősebb (5 év feletti) abroncsok külön jelölést kapnak. Ezeket általában olcsóbban lehet beszerezni, a tárolási mód miatt sem kell aggódnunk.

Hogyan tudjuk meg a gyártási évet?

Ez minden abroncson fel van tüntetve. Minden 2000 után gyártott gumin megtalálható ez a jelölés. Ennél régebbivel maximum már csak múzeumban találkozhatunk. A jelölést DOT számnak hívják, az abroncs oldalfalán található. Négy számjegyből áll, amiből az első kettő hivatkozik az év hetére, a másik kettő pedig az adott évre. Például a 0723 azt jelenti, hogy 2023 7. hetében gyártották a gumiabroncsot. Ha magánszemélytől vásárolunk, vagy más forrásból használt gumikat, akkor mindenképpen nézzük meg a DOT számot a biztonság kedvéért.

Vannak fontosabb tulajdonságok

Ha új garnitúrát vásárolunk, elsősorban a minőségre és a mintázatra figyeljünk oda. A nyári hónapokra nyári, a téliekre téli abroncs szükséges, de négy évszakos is elérhető. Ha használt abroncsot veszünk, a profilmélység legyen az első, amit megnézünk. Ha túlságosan kopott, akkor jobb, ha egy másik szettet keresünk.

Az egyéb kiegészítők, plusz funkciók is fontosak lehetnek, ha például nem hétköznapi körülmények között vezetünk. Egy minőségi abroncs az egész vezetési élményre hatással van, ezért sem szabad elkapkodni a döntést.