1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

Magaságyások készültek gyerekek és szülők segítségével

Tavaly ősszel indult el a nyárlőrinci iskolában a mini iskolakert projekt, melyet Seres Sába tanítónő álmodott meg. Célja a szemléletformálás, valamint a kísérletezés. Egy olyan felfedezést, örömet nyújtó közeg kialakítása, ahol a gyerekek kicsit visszazökkenhetnek a valóságba, kapcsolódhatnak a természettel, átélhetik a környezet körforgását, miközben tanulnak, problémákat oldanak meg, felelősséget vállalnak és együttműködnek.

 

A gyermekek és a szülők aktív segítségével, valamint a falu lakóinak támogatásával készült el két magaságyás is, melyeket az újrahasznosítás nevében raklapokból barkácsoltak. Tél végén az érdeklődő tanulókkal közösen töltötték meg őket gallyakkal, falevéllel, fűvel, komposzttal és termőfölddel. Ekkor elkezdődött a szorgos locsolás is, hogy a föld kicsit összetömörödjön. Végül elérkezett az ültetés ideje, amiből a kisebbek és a nagyobbak is egyaránt kivették a részüket.

Az egyik ágyásba gyógy- és fűszernövények kerültek. Ezek nagy része évelő, gondozásuk egyszerű. A tanulók meg tudják őket szagolni, a nyári melegben limonádé, télen pedig tea formájában lehet megkóstolni. A másik magaságyásba pedig sóskát, spenótot, metélőpetrezselymet és tépősalátát ültettek, mely később a szendvicsbe tudják beletenni. Mindegyik növény kapott egy kis táblát is, mely elárulja, hogy miért hasznos számunkra, hogyan tudjuk felhasználni őket. A fenntarthatóságra nevelés részeként, egy csatornához köthető esővízgyűjtő tartály biztosítja a locsoláshoz való vizet.

A gyermekek nagy örömmel és lelkesedéssel fogadták az ötletet és a megvalósítás folyamatát egyaránt. A növények gondozását már többen szívügyüknek érzik. Mindig van egy-egy kis csapat, akik úgy keringenek a magaságyások körül, mint a lepkék.