1. 2024.09.08. vasárnap, Mária, Adrienn
  2. |
  3. 31 °C
  4. |

A jóga egyszerre nyújt és erősít, testi és lelki szinten

A Petőfi Sándor Művélődési Házban és Közösségi Térben bárki által nyitott Yin Jógát tartott Paulin-Kovács Hajnalka oktató. Az eseményre, „Ahol megszűnik a világ zaja” üzenettel invitálták az érdeklődőket.

 

A nagy érdeklődésnek köszönhetően teltházzal rendezték meg a jógaórát a belső klubszobában. Paulin-Kovács Hajnalka jógaoktatóval készítettünk interjút.

-Mióta tartasz jógaórakat? Személy szerint mikor találtál rá a jógára?

-Gyermekkorom óta kísérletezek a különböző mozgásformákkal, oviban balett, suliban mazsorett és kézilabda, középiskolában társastánc és aerobik, felnőttként női foci és fitness. Mindegyikben tetszett valami, de mindig úgy alakult, hogy tovább sodródtam. Majd több mint 5 évvel ezelőtt elvárások nélkül csöppentem bele egy gerincjóga órába, s váratlan pozitív élménnyel távoztam. Onnantól rendszeres gyakorló lettem. Hamar felmerült az igény bennem, hogy mélyebben megismerkedjem a jóga világával, így először gyermek- és tinijóga oktatóvá váltam, s azóta is rendszeresen tartok órákat ennek a korosztálynak, mert tanító néniként nap, mint nap tapasztalom a gyerekek frusztráltságát és kötött testüket. Önfejlesztés céljából az egyéni és csoportos hatha jógaoktatói képzésbe is belevágtam, s ahogyan gyakoroltam a jógatanítást, egyre több megerősítő visszajelzést kaptam a matracon jógázóktól, s számomra is felemelő érzés volt minden egyes alkalom. Nem volt kérdés számomra, hogy felnőttek számára is teremtsek lehetőséget kipróbálni a jógaórák miliőjét, és rendszeres részesei lehessenek. Kikacsintottam más irányzatba is, így elvégeztem a jóga flow és a hatha mellett a yin jóga oktatói képzést. Ezeknek köszönhetően tudom sokszínűvé varázsolni az együttléteket, és megtalálni a saját utamat, saját stílusomat a különböző irányzatok között.

-Miért szereted?

-Mert a jóga világa nemcsak a testemet változtatja meg, hanem a személyiségemet is formálja mind a saját gyakorlásaim közben, mind pedig, amikor én vezetek másokat az elmélyülés felé. Amit pedig a jógásaimnak igyekszem adni egy-egy óra alatt, mindazt tőlük is visszakapom. Különös, kölcsönös kapcsolódás ez.

-Milyen pozitív vonzata van a jógának az emberekre?

-Van, akinek sport, van, akinek kihívás. Egy reggeli vagy napvégi edzés, ahol a különböző jógapózok erősítik az izomzatot, fejlesztik a fizikumot, de közben észrevétlenül oldja a mindennapi feszültséget.

Van, akinek énidő, megnyugvás. Kiszabadulni a mókuskerékből. Az aktív mozgás mellett kicsit csendben lenni, kicsit önmagunkra időt szánni.

Van, akinek tudatos nyújtás. A rendszeres sportot, a futást jól kiegészíti a sok nyújtó, lazító gyakorlat.

Van, akinek szellemi feltöltődés, önismereti utazás. Kapcsolódni saját magával, figyelni az érzésekre, a gondolatokra, a test és az elme változására. Felszínre hozni a mélyen lakozó érzéseket.

Van, akinek a gyógytorna kiegészítése, hiszen anatómiailag kidolgozott elemekből álló, gerincközpontú, tartásjavító mozgás.

Van, aki az egésznapos álló- vagy ülőmunka okozta bántalmait enyhíti vele, élénkíti végtagjait.

-Hogyan ajánlanád ezt a mozgás és kikapcsolódási formát, azoknak akik eddig nem próbálták?

-A rendszeres gyakorlás nemcsak a külsőt, de a belsőt is formálja. A jóga egyszerre nyújt és erősít, mind testi, mind lelki szinten. A tudatos légzéstechnika, az aktív mozgás vagy éppen mozdulatlan nyújtás, a koncentrált ászanák, a dinamikus pózok, a tudatos jelenlétre és a stresszoldásra, a befelé figyelésre helyezi a hangsúlyt. Egy jógaórán lágy zene szól vagy teljes a csend, kellemes a hőmérséklet. Mindenkinek van saját területe, egy kis sziget, a jógamatrac, és néha segédeszközök, melyek változatossá varázsolják az órát. Illóolaj, füstölő vagy friss levegő és gyertyafény járja át a teret. Nincsenek elvárások, utasítások. Van választás, módosítási lehetőség egyes pózok között. Együtt mozog a csoport vagy az egyén a saját légvételével. A mozgássort, ászana sorozatot követően pihentető relaxáció zárja az órát. Kortól és nemtől függetlenül kipróbálható, gyakorolható. Kiváló egészségmegőrző, és mentális frissességet adó technika. Évezredes módszer modern életmódra szabva.

„A szavak nem elegendőek a jóga felbecsülhetetlen értékének kifejezésére. Meg kell tapasztalni.” Patanjali